open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Bajramski prijem u organizaciji Zukana Heleza: Stigli Schmidt, Lendo, Vikić, Isak...
AUTOR: Faktor
13.06.2024. u 20:20
get url
text
FOTO: Ajdin Cocalić
U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počeo je Bajramski prijem zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministra odbrane Zukana Heleza.
Kako je zabilježio fotoreporter Faktora, na prijem je, između ostalih, stigao i visoki predstavnik Christian Schmidt.
Tu je i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, kao i ratni komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH Dragan Vikić. Prisutan je i državni ministar prometa i komunikacija Edin Forto.
Prijemu prisustvuje i izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH, vojni muftija Nesib-ef. Hadžić, kao i predstavnici katoličke i pravoslavne crkve u BiH. 
0J4A0713
FOTO:
Ajdin Cocalić
1 od 15
left-arrowright-arrow
Na prijem je stigao i federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak sa sinovima Arnelom Isakom, zastupnikom u Parlamentu FBiH i Rusmirom Isakom, direktorom KPZ-a Zenica, predstavnici Ministarstva odbrane, te druge zvanice iz političkog, javnog, privrednog i diplomatskog života.
Goste je pozdravio ministar Helez i zahvalio im se za dolazak na prijem.
- Hvala vam što sa nama dijelite radost ovog najvećeg muslimanskog praznika Kurban-bajrama. Kurban-bajram nosi poruku jednakosti i jedinstva, solidarnosti i razumijevanja, ljubavi i praštanja. Ove univerzalne poruke i vrijednosti muslimani BiH na poseban način osjećaju, razumiju i stoljećima njeguju, primjenjuju sa svojim najbližim: komšijama, prijateljima, sugrađanima - kazao je, između ostalog Helez.
Dodao je da je ovo "prilika da se prisjetimo svega što smo u prethodnom periodu postigli, posebno u kontekstu približavanja BiH ka EU, kojoj, kako je kazao, stoljećima pripadamo geografski, civilizacijski i kulturološki". 
- Naša domovina je zemlja nagrađena raznolikošću. Nše razlike su nešto što donosimo kao vrijednost u naš zajednički život, a naše sličnosti su naš potencijal i šansa za bolju i prosperitetniju budućnost - kazao je Helez, dodavši da je "evropska BiH, zemlja jednakih građana i naroda naš zajednički cilj kojem svi skupa trebamo težiti".
Kurban-bajram je, podsjetimo, u nedjelju 16. juna.
Ministar odbrane BiH Zukan Helez bio je domaćin i bajramskog koncerta MO BiH, koji je održan 10. juna 2024. godine u Domu oružanih snaga BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.