open-navfaktor-logo
search
Tenderi, zapošljavanja
Baltićev rad opterećen sumnjama na kriminal, Uredu za borbu protiv korupcije stigle brojne prijave za Dom zdravlja KS
Skupština Kantona Sarajevo polovinom mjeseca nije usvojila Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Dom zdravlja KS, što je izgleda bio nedostajući kamenčić koji je pokrenuo dugo tinjajuću lavinu optužbi na račun poslovanja ove zdravstvene ustanove, kojim već dugo nisu zadovoljni ni pacijenti ni uposleni.
26.02.2024. u 14:19
get url
text

VEZANI TEKST - Abel Baltić podnosi ostavku na mjesto direktora Doma zdravlja KS

Kao rezultat toga, prošle sedmice Vlada KS razriješila je Upravni odbor Doma zdravlja KS, na čelu sa doc. dr. sc. Ademirom Spahićem (SDP), a prošlog petka (23. februar) doc. dr. Abel Baltić, također kadar SDP-a, podnio je ostavku na mjesto generalnog direktora ustanove.

Kada je riječ o radu Doma zdravlja, dodajmo da je za Izvještaj glasao samo jedan zastupnik (Aljoša Čampara, NiP), dok su mnogi na rad ustanove uputili brojne kritike.

Krovotvorene diplome 

Ukratko, Baltićev rad opterećen je brojnim prijavama i istragama, sumnjivim tenderima i zapošljavanjima, krivotvorenim diplomama...

Šta o svemu što ovih dana izlazi u javnost, a tiče se rada javne zdravstvene ustanove, kažu u Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo? Da li su dobijali prijave i jesu li postupili po njima?

Šef Ureda, Erduan Kafedžić, kaže kako svakodnevno stižu prijave na rad Doma zdravlja KS, da su već postupali po određenim prijavama i utvrdili nepravilnosti, da je bilo i krivotvorenih diploma.

VEZANI TEKST - Spahić tvrdi: Baltić zaposlio Dizdarevu ženu u Dom zdravlja KS, Nikšićev prijatelj dobijao poslove...

- Bilo je prijava koje su se odnosile i na zapošljavanje, javne nabavke. Poznat mi je predmet koji se pominje oko reklamnog prostora unutar ustanove i postupali smo po tome.

U ovom trenutku ne mogu vam tačno reći koji je ishod toga da li se i dalje po tome postupa, kao ni koliko je ukupno bilo prijava, jer sad Ured ima blizu 3.600 predmeta. Za to treba više vremena, kako bismo prikupili tačne podatke, pa je najbolje da se obratite pismeno, a mi ćemo, kad prikupimo informacije, proslijediti ih - dodaje Kafedžić.

Zastupnik Muamer Bandić (Stranka za BiH) u Skupštini KS, koja je održana 16. februara, posebno je bio oštar, navodeći da se oko Doma zdravlja vode istrage te da su donesene sudske naredbe o izuzimanju dokumentacije.

Muamer Bandić

- Imam sve dokumente iz Tužilaštva KS, Upravnog odbora javne ustanove i Federalnog ministarstva zdravstva. Na osnovu njih, ali i krivične prijave jednog od advokata, koji je bio stranka u postupku sa Domom zdravlja oko iznajmljivanja panela i prostora za oglašavanje, (na osnovu koje je Tužilaštvo prikupljalo dokaze i podiglo prijavu o učinjenom krivičnom djelu te od sudije za prijeki postupak zahtijevalo izuzeće određene dokumentacije), vidi se da postoji osnovana sumnja da je počinjeno krivično djelo zloupotrebe službenog položaja od strane uprave, odnosno direktora Baltića.

Na osnovu svega toga vidi se da je javna ustanova oštećena za određeni iznos novca. Taj zakup se u nekom prethodnom vremenskom periodu plaćao 70.000-80.000 KM na godišnjem nivou, ali direktor Baltić nije zaključio takvu vrstu obligacionog ugovora, nego je potpisao neki drugi ugovor, sa nekom drugom firmom u iznosu od 18.000 maraka. Uz to nije tražio saglasnost Upravnog odbora ustanove, iako je po Pravilniku i Zakonu to trebao uraditi, što je u konačnici utvrdilo i Federalno ministarstvo zdravstva - navodi Bandić.

Kaže kako Dom zdravlja ima problem i sa zapošljavanjem kadra te da nisu postupali u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima boraca, što u konačnici utječe na odlazak mladih iz BiH.

 VEZANI TEKST - Primljeni, pa otpuštani sa posla: Pet radiologa tužili JU Dom zdravlja KS, sumnjaju na malverzacije

Podsjetimo, Faktor je o slučaju pet diplomiranih inžinjera radiologije, od kojih su troje djeca demobilisanih boraca, a dvoje djeca šehida, od kojih je jedno dijete šehida Srebrenice, pisao 2022. godine.

Oni još čekaju epilog pojedinačnih tužbi koje su početkom marta 2022. pokrenuli pred nadležnim sudom u Sarajevu protiv Dom zdravlja KS nakon što je spomenuta javna ustanova 23. decembra 2021. donijela odluku o njihovom prijemu u radni odnos, a potom za manje od mjesec istu konkursnu proceduru poništila.

- U odredbi stoji da djeca poginulih boraca i šehida imaju prednost prilikom zapošljavanja u javnom sektoru. Međutim, vrlo rigidnim procesom ta djeca su obespravljena, da ne kažem da su se narugali tom njihovom statusu koji im daje prednost u bodovima prilikom zapošljavanja, da bi dali prednost nekom tamo - 0,50, za pet bodova, zamislite kako je to neko osmislio da na taj način izigra djecu boračke populacije.

To je potpuno neprihvatljivo, oni su kroz procedure izigrali boračku djecu. Ovo se odnosi i na druga preduzeća, ali u Domu zdravlja KS postoje eklatantni primjeri za to - istakao je Bandić.

Dom zdravlja KS godinama muku muči sa nedostatkom kadra, naročito ljekara specijalista. No, ono što Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata zdravstva KS, ističe kao direktnu posljedicu lošeg rada i upravljanja dosadašnjeg menadžmenta na čelu sa direktorom Baltićem, je i "afera uniforme" koje je ustanova kupila, a koje nikako ne odgovaraju uvjetima rada zdravstvenih radnika.

 VEZANI TEKST - Dom zdravlja KS nabavio uniforme, radnici poručili: U njima izgledamo kao robijaši, žene moraju hodati kao gejše

Uniforme su plaćene oko 400.000 KM. Nabavljeno ih je za 1.800 ljudi, što kad se, kako kaže Avdović, sabere iznosi da je jedna uniforma koštala 220 KM, dok je najskuplja, najkvalitetnija i zdravstvenim radnicima dostupna početkom prošle godine koštala oko 90 maraka.

- Uniforme koje nam je uprava Doma zdravlja KS tada nabavila, napravljene su od materijala koji je rizičan za zdravlje, jer je visokozapaljiv. Skoro niko ih ne nosi, većina sama sebi kupuje one koje zadovoljavaju uvjete rada i od ustanove propisanu boju - ističe Avdović.

Donacija reagensa iz KCUS-a

Naveo je i primjer nedostatka defektologa.

- Skupštini KS upućeno je osam inicijativa za zapošljavanje sedam defektologa - somatopeda koji su vraćeni u Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta. Upućivani su i dopisi Upravnog odbora i Sindikata, ali ništa nije urodilo plodom, nijedan defektolog - somatoped nije zaposlen. Jedva smo uspjeli u Pravilnik "ugurati" tih sedam defektologa, dok je već bilo sedam logopeda, no tada je zaposleno ukupno 18 logopeda. Prešutjeli smo to, jer nam i taj kadar treba - kaže Avdović.

 Jasmin Avdović

Istakao je i problem nedostatka osnovnih aparata za pružanje najosnovnijih usluga.

- Od jula prošle godine svi tenderi za laboratorijske reagense su obarani, pa smo ih na revers uzimali, bez tendera. Zbog toga nam je od danas - 26. februar bio upitan rad laboratorija u domovima zdravlja, ali sam usmeno informisan da je, nakon što smo to istakli prošle sedmice na press konferenciji, u petak - 23. februara, na email adrese šefova organizacionih jedinica dostavljeno da se hitno preuzmu reagensi koji su donirani iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) - kazao je Avdović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.