open-navfaktor-logo
search
Zbog prijetećih izjava
BANA pisala Schmidtu: Upotrijebite bonske ovlasti i Viškovića i Vulić trajno isključite iz politike
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) uputila je pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu povodom izjava koje su danas ispred Suda Bosne i Hercegovine dali SNSD-ovci RAdovan Višković, premijer RS-a, i Sanja Vulić, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
05.02.2024. u 20:14
get url
text
Radovan Višković i Sanja Vulić pred Sudom BiH
Radovan Višković i Sanja Vulić pred Sudom BiH

VEZANI TEKST - "Nervni slom" Sanje Vulić pred Sudom: Brutalne psovke i prostačenje SNSD-ove prve dame u Parlamentu BiH

- Pišemo vam uime članova Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) koji su preživjeli genocid, UZP i etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini u vremenu agresije1992-95., a povod su dva slučaja.

Prvi, izjava premijera manjeg bh. entiteta Radovana Viškovića, koji nakon sudskog ročišta predsjedniku manjeg entiteta RS Miloradu Dodiku, ispred Suda BiH uputio prijetnje državi: "Ovo je kraj Bosne i Hercegovine, i tako će biti, budite sigurni". Krajnje smo ozbiljno uzeli prijeteće poruke visokopozicioniranog srpskog političara Viškovića koji je na čelu vlade bh. eniteta RS. Posebno smo zabrinuti, kako smo rekli, da Radovan Višković zauzima tako značajnu poziciju s koje šalje prijetnje miru i poruke mržnje prema državi Bosni i Hercegovini, suverinitetu, cjelovitosti…

Dodatno nas zabrinjavaju činjenice i Viškovićevi govori mržnje, jer prema izjavama svjedoka Tužilaštvu BiH i izjavama svjedoka odbrane u Hagu pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), da je Radovan Višković u julu 1995. godine, u vremenu genocida nad Bošnjacima bio u Potočarima i u Srebrenici. Posebno se Višković dovodi u slučaju ratnog zločina jer je, prema svjedočenju, citiramo, "učestvovao u organizaciji transporta zarobljenika, najvjerovatnije na neko od mjesta zatočenja, odnosno mjesta pogubljenja i učestvovao u takozvanoj operaciji asanacije, odnosno prekopavanja masovnih grobnica i prikrivanja dokaza o genocidu", kako su objavili mediji. 

Očito da je neko u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine "Predmet Višković" u ladici "zabetonirao", tražimo da se provjeri i ovaj slučaj rasvijetli - navedeno je u saopćenju.

Iz BANA-e dodaju da je jasno da jasno je da antibosanska, antidržavna i nacionalistička retorika donosi političku korist ultradesnim radikalnim političarima.

- Nakon današnjeg istupa Viškovića ispred Suda BiH, uime države Bosne i Hercegovine, svih njenih građana, zahtijevamo od Vas, da upotrijebite bonske ovlasti i sankcionešete Viškovića trajno ga isključite iz političkog i javnog djelovanja, kao i sve one koji govorom mržnje sa državnih i entitetskih pozicija, rade protiv interesa države i njenih građana - istaknuto je u saopćenju.

VEZANI TEKST - Radovan Višković se boji da SNSD-ovci ne odu iz Suda BiH "gluplji nego što su došli"

Kazali su da je drugi slučaj zbog kojeg se obraćaju Schmidtu Sanja Vulić, koja također danas nakon ročišta Miloradu Dodiku, ispred Suda BiH izrekla vulgarne psovke i prijetnje protiv države i institucija.

- Kamere su zabilježile prijetnje, citiramo: "Sljedeći put ćemo ovdje dovesti 5.000 ljudi, pa je... li vam mamu, vidjet ćete", što aludira na prijetnje i izazivanje konflikta među građanima. Dok je protiv sutkinje S.U. u predmetu protiv Milorada Dodika, uputila prijeteće i krajnje vulgarne psovke koje u originalu prenosimo: "Krši ljudska prava, a priča o ljudskim pravima – je... je Murphy. Užas… Ovo nije demokratija, ovo nije država. Oni će nas sve pobiti na ovaj način… Je... joj sve, da joj je...".

Ovo ponižavanje državnih institucija i zaposlenih, ne smije proći ne kažnjeno. S obzirom na to da se radi o političarki koja je debelo plaćena iz državnog budžeta Bosne i Hercegovine, te da je ovakva retorika nedopustiva, pozivamo vas upotrijebite bonske ovlasti i da zastupnicu SNSD-a sankcionišete trajnim isključenjem iz politike i da joj bude zabranjeno javno djelovanje u Bosni i Hercegovini - naveliu su iz BANA-e, te zaključili da je Schmidtovi postupci potvrditi koliko mu je stalo do zaštite interesa države i građana Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.