open-navfaktor-logo
search
Susret uoči glasanja o Rezoluciji
Bećirović i Komšić s Gutteresom: Za UN kristalno jasno da je u Srebrenici počinjen genocid
AUTOR: Faktor
22.05.2024. u 18:08
get url
text
Denis Bećirović, Antonio Gutteres i Željko Komšić
Denis Bećirović, Antonio Gutteres i Željko Komšić
FOTO: Kabinet Denisa Bećirovića
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su danas s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Gutteresom dan uoči glasanja o Rezoluciji o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.
Kako je saopćeno iz Bećirovićevog kabineta, on je poručio da je važno da sutra Generalna skupština UN-a usvoji Rezoluciju, te da se time, između ostalog, čuva kredibilitet UN-a.
- To je važan civilizacijski korak za istinu i pravdu. Rezolucija ima historijsku važnost jer međunarodna zajednica na ovaj način šalje jasnu poruku da se ne miri s genocidom i ideologijom negiranja genocida - dodao je Bećirović.
Gutteres je naglasio da je za UN kristalno jasno da je u Srebrenici počinjen genocid, što su pravosnažnim presudama potvrdili najviši sudovi UN-a, i da to niko ne može osporiti.
- Tokom razgovora konstatirano je da izgradnja budućnosti mira zahtijeva suočavanje s prošlošću. Prevencija genocida je fundamentalni prioritet - navedeno je u saopćenju, te istaknuto da je Bećirović kazao da će usvajanje Rezolucije voditi ka istinskom pomirenju i izgradnji trajnog mira u Bosni i Hercegovini i regiji.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.