open-navfaktor-logo
search
Susret u New Yorku
Bećirović i Komšić u UN-u: Japan prelomio, glasat će za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici
AUTOR: Faktor
22.05.2024. u 18:53
get url
text
Yamazaki Kazuyuki, Denis Bećirović i Željko Komšić
Yamazaki Kazuyuki, Denis Bećirović i Željko Komšić
FOTO: Kabinet Denisa Bećirovića
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s ambasadorom Japana u UN-u Yamazakijem Kazuyukijem u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.
Kako je saopćeno iz Bećirovićevog kabineta, Japan je "prelomio" i glasat će za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.
Sastanak je održan uoči sutrašnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN-a o Rezoluciji, a Bećirović je na sastanku istakao da je važno da se međunarodna zajednica svrsta na stranu pravde i podrži usvajanje Rezolucije, te je ukazao na  globalnu važnost prevencije genocida.
- Također, tokom razgovora izneseni su pravni, moralni, historijski i drugi argumenti za usvajanje rezolucije o obilježavanju sjećanja na počinjeni genocid u i oko Srebrenice. Istaknut je značaj izučavanja genocida u obrazovanju djece i mladih. Integracija ove teme u obrazovni sistem pružit će temelje za izgradnju pravednijeg društva i dugoročno će doprinijeti očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana.
Tokom razgovora ambasador Yamazaki Kazuyuki je poručio da će Japan glasati za rezoluciju - navedeno je u saopćenju, te istaknuto da su se Bećirović i Komšić zahvalili ambasadoru na podršci Japana Bosni i Hercegovini.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.