open-navfaktor-logo
search
Izbori
Bećirović i sedam stranaka: Ko je ovdje opozicija?
Sedam stranaka "opozicije", kako se oni vole nazvati, Narod i pravda, SDP, Naša stranka, NES, SBB, Za nove generacije i Bosanskohercegovačka inicijativa, danas su zvanično predstavili svog zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. To će biti, kao što je danima ranije najavljivano, Denis Bećirović (SDP), kojem ovo nije prvi put da se kandiduje za ovu poziciju.
21.05.2022. u 19:17
get url
text

"Opozicija" je, kažu pojedini stranački šefovi, nikada ujedinjenija s obzirom da se čak sedam stranaka skupilo oko jednog kandidata, a očekuju da će im se pridružiti još neki. Izgledno je da će im se pridružiti i PDA čiji je osnivač Mirsad Kukić. U tom slučaju bi se i moglo reći da među onima koji podržavaju Bećirovića ima opozicije.

VEZANI TEKST - Mirsad Kukić i Elzina Pirić o tome koga će PDA podržati: Razgovarali smo sa SDP-om, Našom strankom, NiP-om...

Sa punim pravom se može postaviti pitanje da li je Denisa Bećirovića zaista podžala opozicija ili stranke koje već godinama unazad čine vlast na različitim nivoima, kao što je uostalom čine i sada, uzevši u obzir i novoosnovane stranke čiji su kadrovi godinama "liderisali" procesima, pa se kasnije pridružili pojedinim strankama koje danas sebe nazivaju opozicijom.

Narod i pravda apsolutnu vlast ima u Kantonu Sarajevo, a dio su vlasti i na federalnom, ali i na državnom nivou. U Vladi KS, NiP ima čak sedam ministara, te sedam zastupnika u Skupštini KS. Među zastupnicima iz reda NiP-a tu je i predsjednik ove stranke Elmedin Konaković. Konaković je godinama unazad "liderisao" procesima u KS dok je bio SDA-ov premijer, šef Kluba SDA u Skupštini, a u opoziciji je Konaković u Kantonu Sarajevo proveo jako kratak period. 

U redove NiP-a "preletio" je i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara koji je također i kantonalni zastupnik u KS, ali i dopredsjedavajući Doma naroda FBiH. Dakle, on je u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na nivou FBiH, što je inače jedinstven slučaj.

Pridruživanjem Denisa Zvizdića NiP-u, ova stranka postala je dio vlasti i na državnom nivou, s obzirom da je Zvizdić u rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Izbori u Bošnjaka: "Komunista" Bećirović ili Izetbegović "koji priča o punim džamijama"

Sebe među opoziciju voli smjestiti i Fahrudin Radončić i njegov SBB, iako SBB godinama obnaša vlast u Vladi Federacije BiH zajedno sa SDA i HDZ-om. U toj Vladi imaju četiri ministra. Bogdu previše za nekog ko je opoziciona stranka.

Bećirovića je kao "opoziciona" stranka podržao i NES, a nekadašnji A-SDA, koji od svog osnivanja obnaša vlast u dijelu Unsko-sanskog kantona, Cazinu, a trenutno predvode Vladu Unsko-sanskog kantona.

Naša stranka i SDP također čine vlast u Kantonu Sarajevo. SDP vlada gradom Tuzlom, gradom Sarajevom, ali i još nekim gradovima i općinama. Ove dvije stranke u kantonalnoj skupštini u Sarajevu imaju sedam zastupnika i čine aktuelnu većinu, dok u Vladi KS zajedno imaju pet ministara i premijera Edina Fortu koji je ujedno i predsjednik Naše stranke. Dio su vlasti u Unsko-sanskom kantonu...

Damir Marjanović je zastupnik u Skupštini KS koji je dio vladajuće većine. Njegova stranka u najavi Za nove generacije, još je nepoznanica javnosti.

VEZANI TEKST - Predstavili Bećirovića: "Najvažniji trenutak nakon agresije na BiH, jedan je cilj - pobijediti Izetbegovića"

Još jedan "opiziconar" koji je podržao kandidaturu Bećirovića je i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i njegova Bosanskohercegovačka inicijativa. Kako Kasumović sebe vidi kao opoziciju?

Jedini koji vrlo dobro zna šta znači biti opozicija je kandidat kojeg su podržale nabrojane stranke - Denis Bećirović. Njemu se tako najviše sviđa jer ima vremena za pisati otvorena pisma, pa je izdao čak i knjigu sabranih djela. On je skoro 24 godine u parlamentarnoj opozicionoj hladovini, osim u rijetkim momentima kada je rukovodio parlamentom. U vrijeme kada su SDP, SBB, SNSD i HDZ sklopili koaliciju na državnom nivou Bećirović je zamalo smijenjen, ali zaslugama bivšeg mu stranačkog šefa Zlatka Lagumdžije u dogovoru s Miloradom Dodikom, Bećirović je ipak ostao predsjedavajući Zastupničkog doma državnog Parlamenta. Ova pozicija, ali i neke druge, skupo su plaćene usvajanjem po povratnike u RS štetnim Zakonom o prebivalištu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.