open-navfaktor-logo
search
Zvanična posjeta
Bećirović na sastanku s Rutteom u Haagu pozdravio odluku Nizozemske o slanju dodatnih 160 vojnika u BiH
AUTOR: Faktor
03.06.2024. u 18:08
get url
text
Denis Bećirović i Mark Rutte
Denis Bećirović i Mark Rutte
FOTO: Predsjedništvo BiH
U okviru zvanične posjete Kraljevini Nizozemskoj, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao je u Haagu sastanak s premijerom Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom. Ovaj sastanak je posebno važan za Bosnu i Hercegovinu s obzirom na činjenicu da je Mark Rutte jedan od najozbiljnih kandidata za budućeg generalnog sekretara NATO-a. Inače, ovo je drugi sastanak Bećirovića i premijera Ruttea u zadnjih pet mjeseci, saopćio je Bećirovićev Kabinet.
Posjeta Bećirovića Nizozemskoj, kako se dodaje, potvrđuje snažnu posvećenost dvije države jačanju bilateralnih odnosa, te podršci ključnim inicijativama promovisanja mira, stabilnosti i prosperiteta u Bosni i Hercegovini i regiji.
Bećirović i Rutte razgovarali su o jačanju sveukupnih odnosa dvije države. Bećirović se zahvalio premijeru Rutteu na nedavnoj posjeti Bosni i Hercegovini i velikoj podršci Nizozemske prilikom donošenja odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom. Također, Bećirović je premijera Ruttea informirao o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u regiji, a posebno o unilateralnim napadima organa entiteta RS na mirovni proces i ustavni poredak Bosne i Hercegovine.
Bećirović se zahvalio na podršci Nizozemske usvajanju Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine. Istakao je važnost angažmana Nizozemske u pomoći žrtvama genocida, kao i odluku da se u Haagu izgradi memorijal posvećen žrtvama genocida u Srebrenici.
Ključni strateški ciljevi Bosne i Hercegovine, uključujući ubrzanje puta prema punopravnom članstvu u EU i NATO-u, također su istaknuti kao prioriteti tokom sastanka. Bećirović je pozdravio odluku EU-a o pojačanju Evropskih snaga u Bosni i Hercegovini (Misija Althea), kao i odluku Nizozemske o slanju dodatnog kontingenta od 160 vojnika u našu zemlju.
Tokom sastanka, istaknute su mogućnosti jačanja ekonomske saradnje, s obzirom na značajan rast trgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Nizozemske. Ukupna vanjskotrgovinska razmjena u 2023. godini je iznosila  826,15 miliona KM i veća je za 58,82 miliona KM u odnosu na 2022. godinu. U vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine sa Nizozemskom za 2023. godinu, zabilježen je suficit u vrijednosti od 5,99 miliona KM.
Značajnu sponu u odnosima Bosne i Hercegovine s Nizozemskom predstavlja i brojna bosanskohercegovačka dijaspora. Mogućnosti za intenzivniju saradnju se mogu podstaći primjerima pozitivne prakse investiranja nizozemskih firmi u Bosni i Hercegovini, kao i postojanjem poslovnog udruženja Business Club Bosna i Hercegovina - Nizozemska.
Odnosi dvije zemlje su ocijenjeni kao vrlo dobri, ali je istaknuto da postoji još mnogo prostora za unapređenje odnosa, posebno u oblasti ekonomije, turizma i kulturne saradnje, saopćeno je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.