open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo
Bećirović poručio Sattleru: BiH je na prekretnici, Dodiku se ne smije dozvoliti da...
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.
27.07.2023. u 17:13
get url
text

Bećirović je ambasadoru Sattleru ukazao na antiustavna i antidejtonska djelovanja organa vlasti bh. entiteta RS i rekao da je potrebno i da nadležne međunarodne institucije hitno preduzmu neophodne korake kako bi se zaštitio ustavni poredak u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom, on je ambasadoru Sattleru uručio i Bijelu knjigu antidejtonskih akata organa vlasti bh. entiteta RS, te je pozvao Evropsku uniju da preduzme konkretne korake s ciljem očuvanja mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, uključujući i povećanje broja vojnika EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

- Domaći i međunarodni predstavnici ne smiju zažmiriti pred činjenicom da još traje nezapamćen udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bez povratka u okvire ustavnosti i zakonitosti nemoguće je ozbiljno rješavati bilo koje pitanje u našoj državi. To mora biti prioritet broj jedan i za međunarodne i domaće zvaničnike. Evropska unija je jedan od svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma i ima međunarodnu obavezu da sačuva mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i regiji - rekao je Bećirović, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

Bećirović je iskazao punu opredijeljenost za ubrzanje i evropskog puta Bosne i Hercegovine, naglašavajući da je i sam pokrenuo niz aktivnosti s ciljem dinamiziranja tog puta.

- Ipak, u ovom momentu, svi domaći i međunarodni zvaničnici moraju se fokusirati na odbranu ustavnog poretka države kao temeljnog preduslova za očuvanje mira i stabilnosti. Bosna i Hercegovina je na velikoj prekretnici. Međunarodna zajednica ne smije dozvoliti da Dodik kupovinom vremena i taktičkim potezima skretanja pažnje sa udara na ustavni poredak uruši instituciju OHR-a i Ustavnog suda BiH, jer bi to bio uvod u stanje anarhije s nesagledivim posljedicama - podvukao je.

Tokom razgovora ambasador Sattler je rekao da Bosna i Hercegovina treba ubrzati proces evropskih integracija. On je istakao da treba prestati sa politikom koja destabilizira prilike u Bosni i Hercegovini i posvetiti se rješavanju životnih pitanja građana Bosne i Hercegovine. Evropska unija je, kazao je, prijatelj koji pruža ruku i političari u Bosni i Hercegovini je trebaju prihvatiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.