open-navfaktor-logo
search
Sastanak u OHR-u
Bećirović sa Schmidtom: Ne smije se popuštati destruktivnoj politici, nema važnije teme od zaštite ustavnog poretka
Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, u svjetlu ozbiljnih napada na ustavni poredak i nedavnih sankcija koje su SAD uvele protiv političkih funkcionera iz bh. entiteta Republika Srpska.
03.08.2023. u 16:58
get url
text

Tokom razgovora Bećirović je, između ostalog, naglasio da u ovom momentu nema važnije teme od zaštite ustavnog poretka Bosne i Hercegovine jer je to temeljni preduslov za intenziviranje evropskih i euroatlantskih integracija. Političari koji potcjenjuju ili relativiziraju napad na ustavni poredak rade direktno u korist politike Milorada Dodika.

Najnovije američke sankcije su opravdane i nužno je zaustaviti udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Napadnute su ključne institucije koje garantiraju mir i sigurnost, a to su visoki predstavnik i Ustavni sud BiH. O ovim institucijama ne može i ne smije biti trgovine sa akterima udara na ustavni poredak. Međunarodna zajednica treba što prije konkretnim mjerama okončati separatističko djelovanje, kao i opasne udare na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bolje je konkretnim mjerama spriječiti destruiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego dozvoliti neodgovornim pojedincima da ugroze trideset godina izgradnje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, rekao je Bećirović.

Visoki predstavnik u BiH Schmidt poručio je da OHR s pažnjom prati razvoj situacije u Bosni i Hercegovini i zadržava otvorenim sve opcije.

Svi instrumenti zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma su na stolu, naglasio je Schmidt.

Bećirović je poručio da su Bosna i Hercegovina i Zapad na prekretnici. On je rekao da su ugroženi temelji Dejtonskog mirovnog sporazuma i da više ne smije biti popuštanja destruktivnoj politici.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je istakao da OHR, zemlje svjedoci Dejtonskog sporazuma i legalni organi države Bosne i Hercegovine ne mogu i ne smiju više tolerirati pravno nasilje organa vlasti entiteta RS, jer to može imati nesagledive posljedice, objavljeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.