open-navfaktor-logo
search
Službena posjeta
Bećirović u Berlinu sa predsjednikom Steinmeierom: BiH je zahvalna Njemačkoj za podršku Rezoluciji o Srebrenici
AUTOR: Faktor
06.05.2024. u 14:26
get url
text
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Savezne Republike Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom prvog dana zvanične posjete ovoj državi.
Bećirović je primljen u palati  Bellevue u Berlinu, rezidenciji njemačkog predsjednika, uz najviše državne i vojne počasti.
Tokom sadržajnog i otvorenog razgovora Bećirović je istakao da su odnosi BiH i Njemačke izuzetno dobri i prijateljski, te da je Njemačka mnogo puta dokazala da je veliki prijatelj i saveznik BiH.
Dr. Bećirović je ukazao na važnost usvajanja Rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine. On se zahvalio predsjedniku Steinmeieru na podršci Njemačke aktivnostima i mjerama u borbi protiv negiranja genocida, govora mržnje i veličanja ratnih zločina u BiH.
Također, istakao je važnu ulogu Njemačke koja pruža podršku Bosni i Hercegovini u procesu evropskih i euroatlantskih integracija. Istakao je da je Njemačka jedan od glavnih zagovornika evropskog puta Bosne i Hercegovine, što je mnogo puta i dokazala, između ostalog i prilikom donošenja odluke o otvaranju pregovora o članstvu BiH u Evropsku uniju. Bećirović je rekao da je u tom kontekstu naročito važna proaktivna njemačka uloga.
Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier potvrdio je neupitnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. On je podvukao da je neprihvatljivo bilo kakvo ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka BiH. Tokom razgovora istaknuta je važnost Njemačke kao aktivnog učesnika u procesu približavanja Zapadnog Balkana EU.
Sagovornici su se posebno dotakli pitanja sigurnosti Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana uopće. Istaknuto je da je stabilnost regiona od značaja za stabilnost cijele Evrope, te da je potrebno da Bosna i Hercegovina i SR Njemačka nastave blisku saradnju po ovim pitanjima, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.