open-navfaktor-logo
search
Susret sa Bećirovićem
Premijer Egipta iskazao posebno interesovanje za bh. namjensku industriju
AUTOR: Faktor
30.04.2024. u 16:44
get url
text
FOTO: Predsjedništvo BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s premijerom Arapske Republike Egipat Mostafom Kamalom Madboulyjem u okviru zvanične posjete Egiptu.
Tokom razgovora konstatirano je da Bosna i Hercegovina i Egipat imaju tradicionalno dobre bilateralne odnose, ali da postoji interes obje strane da se ti odnosi unaprijede.
Bećirović je istakao da Bosna i Hercegovina i Egipat razvijaju izrazito prijateljske odnose, na temelju međusobnog uvažavanja i poštivanja. Razgovarajući o unapređenju odnosa Bosne i Hercegovine i Egipta, Bećirović je naglasio da postoje realne osnove i privredni kapaciteti na obje strane za razvojem ekonomskih odnosa, kao i za jačanje veza u oblasti obrazovanja, kulture i turizma.
Razgovarano je o mogućnosti da dvije zemlje organiziraju susrete privrednih delegacija, koje će uz koordinaciju vladinih institucija raditi na unapređenju ekonomskih odnosa. Pozvao je egipatske investitore da dođu u Bosnu i Hercegovinu i razmotre mogućnosti investiranja, primarno u metaloprerađivački sektor, izvore obnovljive energije i turizam.
Bećirović je rekao je da izuzetno cijeni značajnu ulogu Egipta, kao države sa snažnim utjecajem u arapskom svijetu, i napore koje ulaže na mirnom riješavanju konflikata, uspostavljanju mira u regionu i svijetu i jačanju međunarodne saradnje.
Madbouly je iskazao zadovoljstvo susretom i najavom intenziviranja bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Egipta. Prenio je Bećiroviću stajalište Vlade Egipta, da će nastaviti podržavati jačanje institucija Bosne i Hercegovine, kroz programe edukacija, obuka i tehničkog opremanja, te da tu saradnju želi unaprijediti. Pozvao je bosanskohercegovačke privrednike da posjete Egipat. Također, iskazao je posebno interesovanje za bosanskohercegovačku namjensku proizvodnju.
Madbouly i Bećirović na kraju sastanka su konstatirali da u narednom periodu treba što bolje povezati privrednike iz dvije države i u tom kontekstu aktivirati Poslovno vijeće, saopćio je Bećirovićev Kabinet.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.