open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Bećirović u Kairu s predsjednikom Sisijem: Važno je ojačati poziciju BiH u Egiptu i arapskom svijetu
AUTOR: Faktor
29.04.2024. u 14:52
get url
text
Denis Bećirović i Abdel Fatah Saed Husein Halil al-Sisi
Denis Bećirović i Abdel Fatah Saed Husein Halil al-Sisi
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine  Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fattahom El-Sisijem u Kairu u okviru zvanične posjete Egiptu.
Riječ je o prvoj posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH važnoj arapskoj zemlji u posljednjih 14 godina. Bećirović je srdačno  primljen u predsjedničkoj palati Al-Ittihadiya u Kairu uz najviše državne počasti. Cilj posjete je unapređenje sveukupnih odnosa Bosne i Hercegovine i Egipta s obzirom na to da duži period nije bilo razmjene posjeta na najvišem nivou, navodi se iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.
Predsjednik Egipta Abdel Fattah El-Sisi poručio je da njegova zemlja otvoreno podržava put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.
Bećirović je upoznao predsjednika El-Sisija o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.
Tokom razgovora u Kairu konstatirano je da su posjete na visokom i najvišem nivou veoma važne za intenziviranje bilateralne saradnje. U tom kontekstu, Bećirović je uputio poziv predsjedniku Egipta El-Sisiju za uzvratnu posjetu Bosni i Hercegovini.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.