open-navfaktor-logo
search
28.godišnjica genocida
Bećirović u Londonu: Svijet i Evropa moraju izvući pouke iz Srebrenice
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je u obraćanju na komemoraciji povodom 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija Srebrenica" u Lancaster Houseu u Londonu, u svoje ime i uime ogromne većine građana BiH, iskazao zahvalnost Vladi i Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na principijelnoj borbi za očuvanje istine o počinjenom genocidu nad Bošnjacima.
05.07.2023. u 17:17
get url
text
Denis Bećirović, London, godišnjica genocida, Srebrenica
Denis Bećirović, London, godišnjica genocida, Srebrenica

Zahvalnost je uputio predsjedavajući fondacije „Remembering Srebrenica“ Waqaru Azmiju i prijateljima iz ove fondacije.

- Poštovanje želim iskazati i prema premijerki Margaret Thatcher i lordu Paddyju Ashdownu koji više nisu s nama, a koji su još tokom agresije na međunarodno priznanje države Republike BiH tražili pravedno djelovanje međunarodne zajednice.

Lord Paddy Ashdown, kao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, trajno će ostati upisan u historiju BiH i Evrope kao čovjek koji se istrajno i snažno borio za prevazilaženje posljedica agresije i genocida. Ovaj diplomata i humanista ostat će upisan velikim slovima u historiji naše dvije države - kazao je Bećirović.

Iskazao je zahvalnost i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva za doprinos u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i podršku euroatlantskom putu BiH.

Po njegovim riječima, građani BiH visoke cijene angažmana Ujedinjenog Kraljevstva koje je 2015. predložilo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) Rezoluciju o Srebrenici S/2015/508.

- Iako je usvajanje teksta rezolucije zaustavljeno korištenjem prava veta od strane Ruske Federacije, mi smo rezoluciju doživjeli kao važan civilizacijski iskorak u borbi za istinu i pravdu.

Uvjereni smo da je ova rezolucija podjednako važna za svijet, koliko i za BiH, jer se njime nedvosmisleno iskazuje, na globalnom nivou, osuda genocida i podrška žrtvama - naveo je Bećirović.

Podsjetio je da su najviši sudovi UN-a dokazali šta se dogodilo u BiH od 1992. do 1995. godine.

- U našoj državi nije bio građanski rat kako su to neki željeli prikazati. Riječ je o međunarodnom oružanom sukobu. Na međunarodnom priznanju države Republiku Bosnu i Hercegovinu izvršena je brutalna agresija. Protiv naše zemlje vođeni su udruženi zločinački poduhavati tokom kojih počinje genocid nad Bošnjacima. To su činjenice koje se ne mogu izbrisati. To su trajne osude zločinačkim velikodržavnim projektima razbijanja Bosne i Hercegovine - istaknuo je Bećirović.

Kazao je da presude Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala ne postoje da bi bile arhivirane. One se moraju detaljno analizirati i implementirati.

Po njegovim riječima, brojnim pravosnažnim presudama međunarodnim i nacionalnim sudovima dokazano je da su jedini genocid u Europi nakon Drugog svjetskog rata počinile jedinice vojske i policije tzv. Republike Srpske.

- Tokom jula 1995. u bezočnoj operaciji ubijanja, s jasnom namjerom, organizovano i prema tačno utvrđenom planu i obrascu, na stravičan način, likvidirano je više od 8.000 Bošnjaka. Među ubijenim je bilo više od 800 djece. U i oko Srebrenice, na hiljade zarobljenih Bošnjaka je brutalno likvidirano i zatrpano u masovnim grobnicama. Na stotine njih je živo zakopano. Djeca su odvajana od majki i ubijana pred njihovim očima - kazao je Bećirović.

Dodao je da su masovne i pojedinačne likvidacije, prisilno premještanje stanovnika, izvršeni zločini silovanja, nasilno razdvajanje porodica, svjesno i ciljano uništenje imovine i civilnih objekata, te nametnuti teški egzistencijalni uslovi života, svjesno počinje u namjeri da se fizički ili biološki unište Bošnjaci kao etnička grupa.

Naveo je da o svemu počinjenom ui oko Srebrenice, jula 1995. postoje brojni dokazi, među kojima i masovne grobnice - primarne, sekundarne i tercijalne.

- Političke i vojne vlasti tzv. Republike Srpske su planirale zločin genocida, izvršenje, osiguranje logističke podrške, a zatim iu prikrivanju zločina kroz prekopavanje i prikrivanje masovnih grobnica, što je, naglašavam, potvrđeno odlukama Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Za zločin genocida nad Bošnjacima ui oko Srebrenice Haški tribunal je osudio na doživotnu kaznu zatvora, prvog predsjednika samoproglašene Republike Srpske Radovana Karadžića, kao i druge najviše političke i vojne zvaničnike ove paratvorevine. Oni su pravosnažno osuđeni, ali njihova politika nije mrtva - naglasio je Bećirović.

Nažalost, naveo je on, aktuelni predsjednik entiteta Republike Srpske Milorad Dodik nije izvukao pouku iz presude međunarodnih sudova. Naprotiv, slično kao i zločinac Radovan Karadžić, Dodik negira počinjeni genocid, vrijeđa žrtve i njihove porodice i povlači poteze koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju očuvanju mira i sigurnosti u BiH i regiji.

- Za istraživanje genocida počinjenog nad Bošnjacima ui oko Srebrenice, od posebnog značaja presuda Međunarodnog suda pravde, u smislu odgovornosti Srbije za nesprječavanje genocida. Srbija je, prema sadržaju presude, jedina država u Evropi koja je prekršila Konvenciju UN-a o protivljenju i kažnjavanju zločina genocida.

Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici nije rezultat spontanosti. Osim izvršilaca genocida moramo do kraja osvijetliti ulogu intelektualaca, medija i drugih struktura koje su osmislile, organizirale i podržale izvršenje genocida - kazao je Bećirović.

Naveo je da su Ujedinjene nacije i demokratske zemlje svijeta priznale počinjene greške prema Bosni i Hercegovini.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Annan priznao je krivicu međunarodne zajednice, rekavši da "Srebrenica predstavlja najveću sramotu u historiji Ujedinjenih nacija".

- Počinjene greške se više ne mogu ispraviti, ali se mogu zaustaviti nove. Zato treba hitno i odlučno zaustaviti proruskog predsjednika entiteta Republike Srpske prije nego što destabilizira Bosnu i Hercegovinu i zapadni Balkan. Vrijeme je da se i Evropska unija priključi sankcijama koje su protiv negatora genocida i rušitelja Dejtonskog mirovnog sporazuma uvele Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države. Svijet i Evropa moraju izvući pouke iz Srebrenice - poručio je Bećirović.

Po njegovim riječima, od julskih dana 1995. riječ Srebrenica odzvanja našom planetom kao simbol jedinog genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

- Svako zlo koje se ne zaustavi na početku postaje puno veće i opasno u nastavku. Zajedno zaustavimo novo zlo koje ponovo prijeti miru u Bosni i Hercegovini. Brutalna ruska agresija na Ukrajinu treba da bude opomena šta se događa kada je na sceni popuštanje i ignorisanje opasnih politika - kazao je Bećirović.

Demokratski i slobodni dio čovječanstva mora jasno razlikovati demokrate od autokrata, žrtve od zločinaca. Direktno ili indirektno izjednačavanje žrtava i zločinaca vodi ka potpunom sunovratu morala i naše civilizacije.

Bećirović navodi da u Evropi, Bosni i Hercegovini i svijetu moramo izgraditi kulturu sjećanja na genocid. Genocid nad Bošnjacima u srcu Evrope ne smije biti zaboravljen, marginaliziran i negiran. Ne smijemo dozvoliti zbog budućnosti čovječanstva.

On ističe da kultura sjećanja nije kultura osvete. To je kultura obrazovanja o politikama i ideologijama koje donose zlo i nasilje. Svrha kulture sjećanja nije stvaranje razdora i mržnje, već preveniranje zla i zločina.

Kulturom sjećanja borimo se za demokratiju i ljudska prava. Sjećanjem čuvamo i dostojanstvo onih koji nisu među nama živima. Sjećanjem se borimo i za sigurnu budućnost novih generacija.

- Hvala Ujedinjenom Kraljevstvu zato što čuva istinu o Srebrenici i daje nadu u pravedniju budućnost - kazao je Bećirović na kraju svog obraćanja, saopćeno je iz njegovog kabineta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.