open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Begić podnio krivičnu prijavu protiv Krišto i ministara zbog imenovanja Monike Mijić za v. d. agentice
Autor: M. R. S.
20.03.2024. u 13:53
get url
text
Zlatan Begić
Zlatan Begić
Zlatan Begić, zastupnik Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, podnio je danas krivičnu prijavu protiv predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto i članova Vijeća ministara BiH zbog imenovanja Monike Mijić ponovo kao vršioca dužnosti bh. agenta pred Evropskim sudom za ljudska prava.
Prijava je podnesena i protiv bivšeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, "te drugih NN osoba".
Begić je krivičnu prijavu podnio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog zloupotrebe položaja. 
- Krivična prijava je podnesena jer su svjesno i namjerno prekršili zakon. Ne može neko biti imenovan za v. d. agenta više od jednom na period od tri mjeseca, a gospođi Mijić je ovo četvrti put. Istovremeno je poništen konkurs za imenovanje agenata BiH pred Evropskim sudom, što govori da je to sve planski napravljeno. Konkurs je bio u proceduri, ali im se očito nije svidjelo ko se sve kandidovao - kazao je za Faktor Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a u bh. Parlamentu. 
Dodao je da je Vijeće ministara BiH moglo ili dovesti konkurs do kraja ili izabrati za v. d. agenta nekoga u skladu sa zakonom. 
- Ovo je namjera, nije slučajno i nije neznanje - rekao je Dunović. 
Vijeće ministara BiH jučer je za v. d. agenata BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava imenovalo Mijić, te Bojana Bajića i Amera Hasanefendića. 
Istovremeno je odlučeno da bude poništen konkurs raspisan u maju prošle godine.
U međuvremenu je i Begić objavio fotografiju krivične prijave u kojoj je naveo da po Zakonu o upravi Bosne i Hercegovine, na koji se pozivalo Vijeće ministara BiH, vršilac dužnosti može biti imenovan na period koji ne može biti duži od tri mjeseca, osim u nekim izuzetnim slučajevima kada mu se može produžiti na još jedan period od tri mjeseca.
- Stavljam se na raspolaganje nadležnima u pogledu bližeg pojašnjenja ovog kolopleta nepravilnosti. Cirkus - prokomentirao je Begić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.