open-navfaktor-logo
search
Štrajk u TRZ Hadžići
Begović: Tražimo smjenu uprave, direktor Rekić u firmu može samo u prisustvu radnika
Radnici Tehničko-remontnog zavoda (TRZ) Hadžići 25. dan su u generalnom štrajku, a šta će biti od 40-ak radnika od nekad prosperitetnog preduzeća, koje je brojilo i do 1.700 uposlenih, moglo bi se više znati nakon 29. decembra za kada je zakazana Skupština na kojoj će biti izabran i novi Nadzorni odbor.
16.12.2021. u 21:40
get url
text

Kazao nam je to Esnef Begović, predsjednik Sindikalne podružnice TRZ Hadžići, i dodao da su problemi nastali u Agenciji za vrijednosne papire nakon čega su i računi u bankama blokirani.

- Ne odustajemo od zahtjeva za smjenu menadžemnta firme na čelu sa direktorom Mehom Rekićem. Radnici su mu dali dovoljno vremena da nešto uradi, da nas pokrene sa mrtve tačke. Ali to se nije desilo. Dosta nam je njegovih praznih obećanja – naglašava Begović.

VEZANI TEKST - Tehničko-remontni zavod Hadžići: Dok radnici štrajkuju i traže plaće, direktor Rekić na putovanju u Egiptu

Podsjetimo, radnici THZ Hadžići u generalnom su štrajku od 22. novembra zbog neisplaćenih doprinosa (od marta), i četiri plaće, ali i posla na koji čekaju od 2019. godine. I dok su radnici u štrajku, direktor Rekić krajem novembra bio je na "službenom putu" u Egiptu, sa kojeg se, kako kaže Begović, vratio bez ikakvih ugovorenih poslova.

Radnike je u međuvremenu primio i Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kojem je prisustvovao i Rekić.

Esnef Begović

- Radnici su prvobitno bili zabranili ulazak upravi u firmu, ali nakon sastanka sa Džindićem dogovoreno je da uprava može ući u preduzeće uz prisustvo radnika. To znači da dok uprava, na čelu sa Rekićem, boravi u preduzeću, sa njima na radnom mjestu mora biti neko od radnika jer smo dobili informacije koje su nas na to ponukale. Naravno, prije svega, naš cilj je da niko iz preduzeća ne smije ništa iznijeti, u smislu papirologije. Stvar je u tome što mi više nemamo povjerenje u upravu jer su nas prethodnih mjeseci dovoljno lagali, a tome u prilog idu i iskustva radnika iz nekih drugih preduzeća, poput Zraka – ističe Begović.

Iako je na sastanku sa Džindićem dogovoreno da uprava ne može u krug firme ulaziti sa vozilima i da na radno mjesto može uz pratnju radnika, Rekić se toga, kako kaže Begović, nije pridržavao.

- Prvi dan poslije sastanka Rekić je jednostavno sve ignorisao. Kad smo ga zaustavili na kapiji firme, zovnuo nam je policiju kojoj smo mi onda predočili zaključke sa sastanka kod Džindića. Pogledali su i otišli. Radnici ne žele probleme, ono što želimo jeste posao i plaće. Mi Rekiću više ne vjerujemo i dok je on u firmi, uz njega će biti radnik. Dovoljno smo se naslušali laži i obmana. Tako će biti do Skupštine na kojoj ćemo odlučiti kako dalje – navodi Begović.

Dodaje da većina radnika koji su ostali u firmi imaju po 20 i 30 godina radnog staža.

- Želimo da očuvamo preduzeće i da radimo, volimo ovu firmu i učinit ćemo sve da opstane. Rekić je ne može voljeti više od nas, a to je prethodnih mjeseci i pokazao. Radnici su stalno na kapiji, zima je, pa se ne može dugo stajati vani, ali smjenjujemo se. Svjesni smo da nemamo zdravstveno osiguranje, moramo čuvati zdravlje, ali firmu ne damo, ona nama i našim porodicama daje hljeb – poručio je Begović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.