open-navfaktor-logo
search
Sigurnost sve gora
Besposleni popovi jariće krste: Uk se malo informiše o ubistvima, Čampara "kvartovskim policajcima" sprečava likvidacije
AUTOR: FAKTOR/FENA
11.06.2024. u 16:32
get url
text
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk posjetio je danas komesara Uprave policije Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Fatmira Hajdarevića. Povod je bilo jučerašnje ubistvo na Vilsonovom šetalištu, saopćeno je iz Vlade KS.
- Razumijem opravdanu zabrinutost građana za ličnu i sigurnost najbližih. Došao sam se informisati iz relevantnih izvora kako bih pokazao jasnu spremnost da, svi zajedno, naše ulice učinimo sigurnijim mjestom za život.
Vlada na čijem sam čelu, posvećena je borbi protiv kriminala i unaprijeđenju sigurnosti građana u našem kantonu. Vjerujem da će Uprava policije, u saradnji sa Tužilaštvom, profesionalno i efikasno provesti istragu i rasvijetliti sve okolnosti ovog slučaja - izjavio je Uk.  
S druge strane, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara uputio je inicijativu za osnivanje takozvane "kvartovske policije" u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
Inicijativom se traži od MUP-a KS da izvrši izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, odnosno da osnuje Jedinicu preventivne policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo – tkz. "kvartovsku policiju".  
Čampara u obrazloženju navodi da je Skupština Kantona Sarajevo u više navrata ukazivala na važnost preventivnog djelovanja policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo te da građani i nositelji zakonodavnih funkcija, koji predstavljaju i zastupaju interese građana Kantona Sarajevo, nisu zadovoljni preventivnim djelovanjem policijskih snaga na području Kantona Sarajevo.
- Krivicu na treba tražiti u vrijednim policijskim službenicima koji ne snose odgovornost za organizaciju rada policijskih službenika u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Posljednja dešavanja koja su uznemirala javnost, odnosno brutalna likvidacija na Vilsonovom šetalištu, više ubistava nedužnih građana u skoro svim općinama na području Kantona Sarajevo, paljenje automobila, pucnjava i pokušaja ubistva u najprometnijim dijelovima Sarajeva, tučnjava ispred škole i na javnim mjestima sa ranjavanjima i nanošenjem teških tjelesnih povreda, nasilnih uličnih krađa kojim su posebno izložene starije osobe i maloljetnici i tako dalje, jasno pokazuju da Kanton Sarajevo ima ozbiljnih problema sa stanjem sigurnosti i da vlasti moraju pod hitno djelovati s ciljem prevencije - navodi Čampara u obrazloženju.
Ističe da bi "kvartovska policija" imala sva policijska ovlaštenja propisana Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, ali bi fokus njihovog rada bila prevencija i stalno prisustvo u zajednici posebno na lokacijama gdje postoji potreba za prisustvovom policijskih službenika poput škola, trgova, prometnih šetališta, mjesta na kojim se okupljaju turisti, tržnih centara i tako dalje. Cilj je i da "kvartovski policajci" upoznaju građane, stvaraju odnos povjerenja s građanima te da se građani obraćaju policijskim službenicima, a sve kako bi se djelovalo preventivno, kako ne bi došlo do policijskog postupanja tj. do reaktivnog djelovanja i posljedica te u konačnici kako bi se poboljšala sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo.
Čampara sa Konakovićem, predsjednikom NiP-a, stranke kojoj je povjeren resor sigurnosti u KS
- Trenutno Odjeljenje za prevenciju maloljetničkog prestupništva, nasilja u porodici i rad policije u zajednici koje funkcioniše pri Kabinetu policijskog komesara Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ne funkcioniše na principu tkz. "kvartovske policije" i u skladu s tim ne daje očekivane rezultate. Skupština Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo moraju sistemski djelovati kako bi se poboljšala sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo - ističe Čampara u obrazloženju.  
Aljoša Čampara, zastupnik je Naroda i pravde (NiP), stranke na čijem je čelu Elmedin Konaković. Ta stranka već godinama preko svojih kadrova upravlja resorom sigurnosti u Kantonu Sarajevo. Aktuelni ministar unutrašnjih poslova u KS je NiP-ovac Admir Katica. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.