open-navfaktor-logo
search
Pokrenuli peticiju
Bespravna izgradnja na Bjelašnici i Igmanu zagađuje pitku vodu, izgrađeno više niko ne može srušiti
Neformalna grupa građana "Hoćemo pitku vodu i čist zrak - PROTIV nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu" pokrenula je peticiju kojom se traži od Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo da što prije donesu zakonske odredbe koje će zaustaviti nelegalnu gradnju na ovom području.
06.06.2023. u 07:53
get url
text

Ukoliko se ovakva gradnja na Bjelašnici i Igmanu ne zaustavi, građani strahuju da će grad Sarajevo ostati bez pitke vode i čistog zraka, pa je peticiju nakon 60 minuta potpisalo više od 200 građana. Ako su nelegalno izgrađeni hoteli i apartmani na Bjelašnici, zašto nisu srušeni, pitali smo Nizara Zaćiragića iz neformalne grupe građana.

- Ko gradi zgradu, mora da ima okolišnu i vodnu dozvolu Federacije BiH. Ni jedna zgrada na Bjelašnici nema okolišnu niti vodnu dozvolu. I zbog toga su ti hoteli i apartmani nelegalno izgrađeni jer ne posjeduju ove dozvole. To su prije nekoliko godina potvrdili i kantonalni i federalni inspektori. Inspektori kažu da oni mogu izdati nalog o zaustavljanju gradnje, ali to niko ne poštuje. To što je izgrađeno ne može više niko srušiti. Tako je na Bjelašnici uništeno 8,5 miliona kvadratnih metara šume - izričit je Zaćiragić.

Prema mišljenju našeg sagovornika, Kanton Sarajevo nije zaštitio svoja javna preduzeća Šume Sarajeva i ZOI'84.

- Na planini Igman na 3,8 miliona metara kvadratnih grade se novi objekti u šumi. Babin Do i Igman je kantonalna najvažnija vodozaštitna zona. Gradilo se na Bjelašnici ili Igmanu i na ovim mjestima ne postoji kanalizacija. Fekalije cure na sve strane i tako se zagađuje pitka voda koja se pije u Kantonu Sarajevo. Kada smo otkrili da kanalizacija curi na sve strane, onda je kasnije otkrivena bakterija Escherichia coli na Vrelu Bosne. Uzorke vode iz vodozaštitne zone na ispitivanje trebalo bi poslati u Njemačku ili neku drugu zemlju Evropske unije da dobijemo i njihovo nezavisno mišljenje o kvaliteti vode koju pijemo - kaže Zaćiragić.

Vodu pije u Kantonu Sarajevo i u Istočnom Sarajevu oko 800 hiljada ljudi, ističe Zaćiragić i dodaje:

- Predviđam da će 800 hiljada ljudi za koju godinu morati uvoziti vodu za piće. Neka svaka porodica kupi dnevno tri litra vode, to je 2,4 miliona litara dnevno i kupuje se 365 dana, to su milijarde troška za uvoz vode! Kanalizacija sa Bjelašnice ne može se napraviti jer bi prolazila kroz dolomitske stijene koje "dišu" i kanalizacija puca. Da bi se to kvalitetno i sigurno napravilo, morali bi se graditi tuneli za kanalizaciju, a to bi bilo izuzetno skupo za što mi nećemo moći zadugo osigurati novac.

Zaćiragić poručuje da ne planiraju odustati te da će nastaviti pravnu borbu i iskoristiti sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja te da neće dozvoliti da se nastavi nelegalna gradnja na olimpijskim planinama. Zaćiragić poziva sve građane da se pridruže i da zajedničkim snagama zaustave gradnju na olimpijskim planinama.

- Ovom peticijom želimo da pozovemo nadležne da zaustave dalju nelegalnu gradnja i uništavanje prirode na Bjelašnici i Igmanu. Problem nekontrolisane gradnje i urbicida na Bjelašnici i Igmanu proizilazi iz nezakonite izmjene i dopune Prostornog plana Kantona Sarajevo iz 2017. godine koji nije u skladu sa važećim prostornim planom višeg nivoa kao ni sa Federalnim prostornim planom iz 1981. godine koji je još obavezujući. Osim toga, ovaj problem je nastao i zbog nezakonitog izdavanja građevinskih dozvola za gradnju stambenih kompleksa od Općine Trnovo bez prethodno izdanih okolinskih dozvola i procjene utjecaja na okoliš. Gradnja na olimpijskim planinama nije u skladu sa Odlukom o zaštiti izvorišta pitke vode iz 1987. godine, koja je još na snazi – zaključuje Zaćiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.