open-navfaktor-logo
search
Zajedničko liječenje
Bh. i turski ljekari nastavljaju višegodišnju saradnju za dobrobit pacijenata u BiH
Ljekari turske Univerzitetske bolnice Fondacije Bezmialem i sarajevske Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" nastavljaju višegodišnju uspješnu saradnju razmjene iskustava i zajedničkog liječenja pacijenata.
14.05.2022. u 10:42
get url
text

Riječ je o saradnji turskih i bosanskohercegovačkih ljekara koja traje već blizu deset godina, a ogleda se u razmjeni znanja i iskustava, kao i u zajedničkim ljekarskim zahvatima i naučnim radovima.

- Duboko brinemo o djeci iz Bosne i Hercegovine. U nekim slučajevima pacijenti dolaze u Tursku i tamo radimo operacije. U nekim pak slučajevima dolazimo mi u Bosnu i Hercegovinu i sa kolegama ovdje pregledamo stanje pacijenata i vršimo operativne zahvate - rekao je Hakan Senaran, specijalist ortopedije i traumatologije bolnice Bezmialem.

On je kazao da je povod posljednjeg boravka turskih ljekara u Sarajevu bilo liječenje dvoje djece i da su u oba slučaja zadovoljni ishodom. Bila je to prilika i za zajednički pregled i procjene zdravstvenog stanja brojnih pacijenata.

- U jednom slučaju se radilo o 15-godišnjem pacijentu s teškim deformitetom stopala i poteškoćama u koračanju. Uspjeli smo otkloniti taj deformitet. Drugi pacijent bio sa deformitetom kičme. Radili smo terapiju bez operacije jer je pacijent bio premlad za operaciju. S našim ovdašnjim kolegama ćemo pratiti slučaj i doći ćemo ponovo kada se ukaže prilika za to - rekao je Senaran.

Emina Imamović, majka Dejle kojoj je dijagnosticirana skolioza od 55 stepeni, kazala je da je zadovoljna završenom prvom fazom liječenja, odnosno postavljanjem gipsa.

- Drago mi je što smo to uspjeli u našoj zemlji, što ne moramo tražiti to negdje dalje - kazala je Imamović.

Šef Odjela ortopedije u Općoj bolnici Mirza Bišćević istakao je da je i ova posjeta turskih ljekara nastavak nastojanja kontinuirane edukacije iz ortopedije i zaokruživanja svih modernih terapeutskih metoda koje današnja medicina zahtijeva, a koje se trenutno ne obavljaju u BiH.

- Cilj nam je da eliminiramo u potpunosti potrebu za bilo kakvim odlaskom naših pacijenata u inostranstvo, što smo i demonstrirali intervencijama koje smo radili prethodna dva dana - rekao je Biščević.

Zamjenik rektora Univerziteta Fondacije Bezmialem i specijalist ortopedije i traumatologije Ibrahim Tuncay istakao je da ta ustanova od svog osnivanja sarađuje s Općom bolnicom u Sarajevu i da je to veoma konkretna i korisna saradnja.

- Naša naučna i klinička saradnja sa sarajevskim ortopedima, na čelu sa direktorom Opće bolnice Ismetom Gavrankapetanovićem, traje blizu deset godina. I sada smo tu tim povodom - rekao je Tuncay.

Predsjednik Udruženja dječije ortopedije Muharrem Inan je istakao da pacijenti u BiH pozdravljaju to što ljekari iz Turske dolaze i što tako pacijenti ne moraju ići u inostranstvo na liječenje.

- Kao i u cijeloj Evropi, i ovdje smo došli radi saradnje kojom želimo otkloniti nedostatke u dječijoj ortopediji i da na neki način pomognemo Bosni i Hercegovini - kazao je Inan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.