open-navfaktor-logo
search
Preporuka Vlade FBiH
Bićo: Puno bi nam pomoglo kada bi općine i kantoni preispitali namete prema poljoprivrednicima
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine preporučila je svim nivoima vlasti u FBiH da preispitaju fiskalne i parafiskalne naknade kojima opterećuju poljoprivredne proizvođače poput zakupa poljoprivrednog zemljišta, koncesija, različitih naknada, taksi, a što su pozdravili poljoprivrednici. Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kaže kako bi to u dobroj mjeri pomoglo poljoprivrednicima.
02.03.2022. u 08:06
get url
text

"Oni koji neće da obrađuju svoju zemlju neka plaćaju porez" 

- Ukoliko poslušaju Vladu FBiH, to će u dobroj mjeri pomoći. Da se recimo ne plaćaju porezne potvrde, razne takse, ZK izvadak kod svakog apliciranja na pozive, a što košta poljoprivrednika najmanje 100 KM. Naime, poljoprivrednik tri-četiri puta aplicira i sve to iziskuje troškove.

Nameti se trebaju ukinuti i nadam se da će kantoni to ispoštovati. Treba apelovati na općine da onima koji žele da se bave poljoprivredom daju zemljište, a ne da ih zavlače može-ne može, pa i kada im daju zemlju, uzmu ogromne pare za zakupninu. Ljudima ne vrijedi da rade na toj zemlji jer im dođe skuplja zakupnina nego ono što će proizvesti - govori Bićo.

On se ovom prilikom osvrnuo na problem neobrađivanja zemlje u privatnom vlasništvu.

- To su stvari o kojima mi pričamo već godinama unazad i ja sam 100 posto za tu priču da što više proizvodimo. Naši ljudi koji se bave primarnom poljoprivrednom prizvodnjom muku muče sa zemljom. Nemaju dovoljno zemlje da je obrađuju, a proizvode hranu, dok kod nekoga stoji ta zemlja, niti on hoće da je obrađuje niti želi da je ustupi u zakup drugom da sije. Ja sam za to da ako neće ništa sa tom zemljom, neka plati porez pa da se taj novac da ljudima u poticaje.

"Prije rata uvozili smo samo banane  i ananas, a sada..."

Prije rata smo mi imali dostatnu proizvodnju za naše građane. Proizvodili 80 posto potreba, uvozilo se samo ono što nije ovdje uspjevalo, što i danas ne uspijeva, ananas, banana... Imali smo za izvoz pšenice, svega, pričam dakle o Bosni i Hercegovini - govori nam Bićo i dodaje:

- Mi danas idemo potpuno obrnutim redoslijedom, proizvodimo 20 posto, a uvozimo 80 posto i evo sada smo došli u situaciju da smo ovisni o uvozu i hoće li se granice zatvarati ili neće, drugi će nam diktirati, sve što nije dobro. Čak na nivou države smo intervenisali da se zaštiti domaća proizvodnja, međutim tu opet dolazi politika do izražaja.

Generalno treba domaćeg proizvođača pomoći, zaštititi domaću poljoprivrednu proizvodnju, dati mu sve ono što ima poljoprivrednik u okruženju, u Evropskoj uniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.