open-navfaktor-logo
search
Pravni okvir
BiH i Italija uzajamno će priznavati vozačke dozvole
Na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa utvrđen je novi tekst Prijedloga sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Italije o uzajamnom priznavanju u oblasti zamjene vozačkih dozvola, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH.
26.02.2024. u 21:20
get url
text

Zaključivanjem ovog sporazuma uspostavlja se pravni okvir zа uzajamno priznavanje vozačkih dozvola na osnovi reciprociteta, što je dobra vijest za veliki broj građana BiH koji žive u Italiji i koji rješavanje ovog pitanja čekaju od 2016. godine, navode iz Vijeća ministara BiH.

Predloženo je da se raniji sporazum koji je u junu 2016. godine prihvatilo Predsjedništvo BiH stavi izvan snage, nakon što druga strana u prethodnom periodu nije izrazila spremnost za njegovo potpisivanje zbog neusuglašenosti određenih pitanja u vezi sa zaštitom osobnih podataka u postupcima izdavanja zamjenskih vozačkih dozvola.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za kontrolu vanjskotrgovinskog prometa oružja i vojne opreme.

Novom odlukom je u sastav komisije imenovan pukovnik Joso Pejić, predstavnik Ministarstva obrane, umjesto brigadira Darka Marjanovića, koji je otišao u mirovinu.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje BiH o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar - oktobar 2023. godine u Bosni i Hercegovini.

Prema statističkim podacima, u 2023. godini je nastavljen rast ekonomske aktivnosti, ali znatno sporiji u odnosu na prethodnu godinu uslijed rasta cijena, slabljenja ekonomskog rasta u zemljama trgovinskim partnerima i djelomično efekta visoke osnovice iz prethodne godine. Ključno uporište ekonomskog rasta predstavlja domaća tražnja kroz povećanje potrošnje i djelomično investicija.

S druge strane, nastavljen je trend usporavanja ekonomske aktivnosti. U periodu janiuar - oktobar 2023. godine registrovan je pad fizičkog obujma industrijske proizvodnje, pad proizvodnje u okviru prerađivačke industrije i rudarstva, dok je u okviru sektora proizvodnje električne energije zabilježen blagi rast.

Kada je u pitanju tržište rada, u junu 2023. se nastavio uvećavati broj zaposlenih u odnosu na prethodni mjesec, kao i u odnosu na septembar 2022. godine. Ipak, primjećuje se da međugodišnja stopa rasta broja zaposlenih osoba usporava od početka godine zbog smanjenja broja zaposlenih u pojedinim djelatnostima, poput prerađivačke industrije. Rast ukupnog broja zaposlenih osoba najviše je potpomognut uvećanjem broja zaposlenih u području djelatnosti trgovine, obrazovanja, pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, kao i djelatnosti informacija i komunikacija.

S druge strane, broj registriranih nezaposlenih osoba u Bosni i Hercegovini se nastavio smanjivati, uz postupno smanjenje stope nezaposlenosti.

Uslijed slabljenja ekonomskog rasta i potražnje za bh. izvoznim tržištima zemalja Evropske unije, Bosna i Hercegovina je u periodu januar - oktobar 2023. godine zabilježila pad robnog izvoza. S druge strane, rast svjetskih i potrošačkih cijena u zemlji negativno se odrazio na domaću tražnju, što je rezultiralo smanjenjem uvoza roba u Bosnu i Hercegovinu. Uslijed ovakvih trendova kretanja izvoza i uvoza roba, ukupni robni deficit u pomenutom periodu je bio nešto veći u odnosu na isto isti period prethodne godine.

U 2023. godini inflacija u Bosni i Hercegovini postupno usporava i u oktobru je imala najniži nivo od početka godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.