open-navfaktor-logo
search
Državni parlamentarci sporo rade
Bio spreman prije dva mjeseca, tek sada upućen: U proceduri dopune Krivičnog zakona koje tretiraju napad na povratnike
Radna grupa formirana je na osnovu zaključka sa sjednice Zastupnikog doma održane još 21. septembra 2023. godine. Imala je zadatak da u roku od 45 dana predloži mjere za zaštitu i sigurnost povratnika. Na njenom čelu je Nihad Omerović, zastupnik NiP-a.
AUTOR: M. R. S.
14.06.2024. u 14:09
get url
text
Zastupnički dom PSBiH
Zastupnički dom PSBiH
Dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se kao krivično djelo dodaje napad na povratnika konačno su se pojavile u parlamentarnoj proceduri.
Dopune ovog zakona bile su pripremljene još prije dva mjeseca. Predložila ih je radna grupa sačinjena od državnih parlamentaraca u izvještaju o mjerama za zaštitu i sigurnost povratnika u BiH. Taj izvještaj je utvrđen 2. aprila, da bi tek 7. maja bio upućen u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, a potom 21. maja bio usvojen u Zastupničkom domu bh. Parlamenta.
Osim što je sam izvještaj "putovao" mjesec dana od Radne grupe do Parlamenta BiH, dakle od aprila do maja, od sjednice Zastupničkog doma (na kojoj je usvojen) do slanja prijedloga dopuna Krivičnog zakona BiH, iz nejasnih razloga prošlo je još skoro mjesec.
Radna grupa sačinila izvještaj 2. aprila
Radna grupa formirana je na osnovu zaključka sa sjednice Zastupnikog doma održane još 21. septembra 2023. godine. Radna grupa, sačinjena od predstavnika zastupničkih klubova u Parlamentu BiH, imala je zadatak da u roku od 45 dana predloži mjere za zaštitu i sigurnost povratnika, ali je to učinila nakon skoro osam mjeseci.
Dopune Krivičnog zakona jedna su od predloženih mjera.
- Ko ugrozi sigurnost povratnika ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život ili tijelo povratnika ili na taj način izazove uznemirenje građana povratnika, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
Ko grubim vrijeđanjem ili zlostavljanjem povratnika, nasiljem prema povratniku, izazivanjem tuče ili naročito drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava javni red i mir među povratnicima, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine – piše u prijedlogu dopuna Krivičnog zakona koji je sačinjen 2. aprila.
Također, dopunama Krivičnog zakona predviđeno je da će kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina biti kažnjen onaj ko učestvuje u grupi ljudi koja učini krivično djelo iz prethodna dva stava ili ako je tim krivičnim djelom prouzrokovano teško poniženje više osoba ili je neka osoba lakše povrijeđena.
Dopune Krivičnog zakona upućene su na usvajanje po hitnoj proceduri imajući u vidu da je izvještaj Radne grupe, koji sadrži i ovaj zakon, skoro jednoglasno usvojen u Zastupničkom domu 21. maja. Od prisutnih zastupnika, svi su bili za osim Šemsudina Mehmedovića koji je bio suzdržan.
Na čelu Radne grupe je Nihad Omerović, predsjedavajući Kluba zastupnika NiP-a u Parlamenatrnoj skupštini BiH, koji je u proceduru u četvrtak, 13. juna, i uputio dopune Krivičnog zakona.
U međuvremenu se, od formiranja radne grupe do danas, desio niz napada na povratnike, mahom u RS-u.
Predložene dopune Krivičnog zakona iz izvještaja Radne grupe
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.