open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Bišćević Tokić traži da prisustvuje sjednici Komisije, odlučivat će o kandidatu za sudiju Ustavnog suda BiH
Na toj sjednici članovi Komisije će se izjasniti da li prema zastupnicima na glasanje ide ime jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (Marin Vukoja, blizak HDZ-u) ili lista uspješnih kandidata
17.05.2024. u 16:16
get url
text
Jasmina Bišćević Tokić
Jasmina Bišćević Tokić
Federalna zastupnica Jasmina Bišćević Tokić (SDA) zatražila je od nadležnih u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH da joj se omogući prisustvovanje sjednici Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH, a čiji termin održavanja je zakazan za 20. maj.
Na toj sjednici članovi Komisije će se izjasniti da li prema zastupnicima na glasanje ide ime jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (Marin Vukoja, blizak HDZ-u) ili lista uspješnih kandidata.
Za 28. maj je zakazana sjednica Zastupničkog doma FBiH, a posljednja, 13. tačka je izbor i imenovanja na kojoj bi se glasalo o budućem sudiji Ustavnog suda BiH.
Opozicija se oštro protivi tome da na glasanje ide ime samo jednog kandidata, traže da se na glasanje pošalje lista uspješnih kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
- Na osnovu člana 9. Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije podnosim zahtjev da mi se dostavi obavijest o terminu i mjestu održavanja sjednice Komisije za izbor i imenovanja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će biti razmatrani izbori i imenovanja koja se planiraju uvrstiti na dnevni red 11. radne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je zakazana za 28.5.2024. godine.
U cilju osiguranja uživanja zastupničkih prava koja su mi priznata članom 9. Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH tražim od Vas da, svako u okviru svojih nadležnosti, ovlaštenja i odgovornosti, preduzmete radnje i aktivnosti kako bi se osigurali uvjeti za moje prisustvo sjednici Komisije za izbor i imenovanja - navela je u zahtjevu Bišćević Tokić i dodala:
- S obzirom na to da mi uz poziv za 10. radnu sjednicu Zastupničkog doma FBiH nisu dostavljeni materijali koji se odnose na izbor i imenovanja, tražim da mi se, prije održavanja sjednice Komisije za izbor i imenovanja, dostavi i kompletna dokumentacija koja se odnosi na sve izbore i imenovanja koja će biti razmatrana na 11. radnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.
Ustavna komisija Zastupničkog doma Federalnog parlamenta na čijem čelu je Mladen Bošković (HDZ) danas je održala sjednicu na kojoj je zaključila da je "procedura izbora sudije Ustavnog suda BiH kojeg bira Zastupnički dom izvršena u skladu sa Ustavnom BiH, Poslovnikom Zastupničkog i Odlukom o postupku izbora sudaca Ustavnog suda BiH, koje bira Zastupnički dom Parlamenta FBiH".
Potvrdio je to nakon sjednice član Ustavne komisije Belmin Zukan iz Socijaldemokratske partije BiH. Navedeni zaključak usvojen je sa sedam glasova "za", uz koje su dva člana opozicije glasali "protiv".
Protiv usvajanja ovog zaključka bili su članovi Ustavne komisije iz Demokratske fronte Mirza Čelik i Stranke demokratske akcije Hakija Bošnjaković, koji se zalažu da se procedura izbora sudije uradi na način da se utvrdi prijedlog koji će sadržavati bar pet imena sa rang-liste koju je sačinila Komisija za izbor i imenovanje i uputi Zastupničkom domu na usvajanje, a ne kako radna grupa predlaže da se uzme najpozicioniraniji sa liste i samo on predloži za sudiju Ustavnog suda BiH. Opozicija smatra da jedan kandidat kao predlog za izbor sudije nametanje, a ne izbor.
- Nadam se da će prevladati zdrav razum i da prvorangirani Marin Vukoja neće bit izbaran za sudiju u Ustavni sud BiH. Podsjetiti ću da je on bio kandidat HDZ-a BiH na listi za delegata u Dom naroda PSBiH - istakao je Čelik.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.