open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Bišćević Tokić: "Trojka"je samo poslušnik, tražit ćemo da se zaustavi neustavno djelovanje sa izborom sudije
"Trojka" nema svoje mišljenje. Ona će za svoje funkcije kršiti bukvalno Ustav, iako su se zakleli da će ga poštovati, ne poštuju državu, kazala je Jasmina Bišćević-Tokić
AUTOR: E. Duvnjak-Šalaka
20.05.2024. u 19:58
get url
text
Jasmina Bišćević Tokić danas na sjednici Komisije
Jasmina Bišćević Tokić danas na sjednici Komisije
Federalna zastupnica Jasmina Bišćević Tokić (SDA) nakon što je Komisija za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH izglasala da u Parlament FBiH na glasanje ide samo ime jednog kandidata Marina Vukoje, bliskog HDZ-u, a ne lista uspješnih kandidata, poručila je kako će tražiti mehanizme da se ovakvo neustavno djelovanje zaustavi.
- Odluka koja reguliše izbor sudije Ustavnog suda BiH a bira se u Zastupničkom domu kaže "da Komisija za izbor i imenovanje utvrđuje konačne prijedloge". U toj odluci stoji množina i kaže da Zastupnički dom bira izbor suca sa te rang liste. Ako se stavi samo jedan kandidat, to je protivustavno jer je Odluka o izboru suca donesena na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine. Međutim, "Trojka" je samo poslušnik, ona nema svoje mišljenje. Ona će za svoje funkcije kršiti bukvalno Ustav, iako su se zakleli da će ga poštovati.
Ne poštuju državu, ne poštuju njen zakonski i pravni mehanizam. Oni poštuju samo svoje fotelje. Ja sam na neki način žalosna jer Ustavni sud BiH je javni interes, društveni i ono čime će se brani država Bosna i Hercegovina. Definitivno mislim da će jedan konstitutivni narod, u ovom slučaju Bošnjaci, na ovakav način biranja sudije biti oštećeni jer neće moći braniti bilo šta što se tiče njihovog interesa - kazala je Bišćević Tokić.
Kaže kako to pokazuju i četiri zahtjeva za ocjenu ustavnosti prema Ustavnom sudu FBiH a "koji se vjerovatno drže u ladici od novembra prošle godine".
- Mi ćemo sve pravne mehanizme poduzeti. Tražit ćemo, ja ću upititi dopis prema rukovodstvu Federacije BiH ili Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu FBiH, predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari i potpredsjednicima Igoru Stojanoviću i Refiku Lendi da zaustave rušenje ustavnog poretka sa dostavlajanjem samo jednog kandidata na listi. Neko mora zaustaviti neustavno djelovanje "Trojke" jer ovo je discipliniranje, oni nemaju svoje mišljenje. Rade što kaže Dragan Čović i Mladen Bošković - kazala je Bišćević Tokić i dodala:
- Ovo je anarhija u Zastupničkom domu i mi bez obzira na sve mora moramo tražiti pravni mehanizam, ljudi su nam dali povjerenje.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.