open-navfaktor-logo
search
Izbor Vukoje za sudiju
Bošković vikao na novinarku, izgubio živce; Mioković: Izbor sudije je politički proces, sa HDZ-om sarađujemo
Svjestan sam da je 2005. i 2008. birano između više kandidata. U prvoj rečenici koju sam izrekao na Komisiji izbor sudije Ustavnog suda je politički proces koji podrazumijeva političke sporazume, rekao je Dragan Mioković
AUTOR: E.D.-Š.
20.05.2024. u 14:39
get url
text
Dragan Mioković i Mladen Bošković
Dragan Mioković i Mladen Bošković
Predsjedavajući Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mladen Bošković (HDZ) nakon sjednice na kojoj je izglasano da u Zastupnički dom FBiH na glasanje ide ime jednoj kandidata - Marina Vukoje bliskog HDZ-u, tokom davanja izjave se izderao na novinarku.
- Bili smo svjesni i očekivao sam da će opozicija napraviti ili pokušati napraviti jednu vrstu opstrukcije upravo u jednom deklarativnom ili narativnom dijelu kako neko radi suprotno zakonu. Lično mislim da ovo što se radi dvije godine, da je dobrim dijelom pregledano da je urađeno sve u skladu sa Ustavnom, Poslovnikom i odlukom kojom se bira sudija Ustavnog suda BiH - rekao je Bošković.
Nakon toga novinarka ga je upitala "kako se bira, ako je jedno ime".
- Između čega biraju zastupnici ako biraju jedno ime - pitala je novinarka.
Bošković joj je rekao da treba biti strpljiva.
- Možete li vi biti strpljivi i možete li vi uvažena novinarko da uvažavate preko puta osobu koja ima sasvim dovoljno živaca i volje da odgovori na sve. Pustite me da završim - rekao je povišenim tonom Bošković.
Na to mu je novinarka kazala da spusti glas i odgovori na pitanje.
Potom je Bošković otišao ne davši izjavu i poručivši novinarima "kako se moraju izorganizirati".
O današnjoj sjednici Komisije novinarima je govorio član Komisije, federalni zastupnik Dragan Mioković (NS).
I on je upitan ako je po Ustavu sve urađeno kod Vukoje, kako zastupnici nemaju pravo da biraju sa duže liste, već samo da potvrđuju ime jednog kandidata.
- Stav Naše stranke je da član 2. Odluke o načinu izbora kaže da Zastupnički dom potvrđuje ili ne potvrđuje. Svjestan sam da je 2005. i 2008. birano između više kandidata. U prvoj rečenici koju sam izrekao na Komisiji izbor sudije Ustavnog suda je politički proces koji podrazumijeva političke sporazume - rekao je Mioković i dodao:
- Pravo opozicije je da unutarkoalicione dogovore proglašavaju diktatorskim. Mi sa HDZ-om sarađujemo, nismo imali većih nesporazuma, bilo je stvari o kojima se nismo dogovorili ali smo razgovarali civilizirano. Klub Naše stranke će 28. maja glasati za prvorangiranog Marina Vukoju , principijelno jer cijenimo da je prošao propisanu proceduru - rekao je Mioković.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.