open-navfaktor-logo
search
Poznati i rokovi
Bit će objavljena stručna sprema i plaća svih zaposlenih u institucijama TK
Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela odluku o uspostavi registra zaposlenih u institucijama TK, koji će pored imena zaposlenika, sadržavati podatke stručnoj spremi, ugovoru o radu i osnovnoj plaći. Cilj ovog registra je borba pritiv korupcije, a predstavlja nastavak aktivnosti započetih uspostavom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom TK te objavom podataka o imovinih izabranih i imenovanih zvaničnika.
09.01.2024. u 13:36
get url
text

- Pribavili smo mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka, koja je stanovišta da podaci koji će biti objavljeni u registru opravdano uvršteni, odnosno trebaju biti dostupni javnosti. U ovom momentu ne znamo koliko je uposlenih u institucijama. Općine i gradovi također će moći ovlastiti Ured za prikupljanje ovih podataka, a od odgovornih zavisi hoće li se na to odlučiti - kaže Muamer Šljivić, sekretar Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom TK, institucije koja je dostavila odluku Vladi na usvajanje i koja će putem svoje web stranice objaviti podatke.

Pomenuta odluka primjenjivat će se na sve osobe zaposlene u organima uprave, upravnim organizacijama, uredima i službama koje osnivaju kantonalni organi, zavodima, agencijama, direkcijama, kao i javnim ustanovama, javnim preduzećima i drugim subjektima čiji je osnivač ili suosnivač TK ili je nakon osnivanja Kanton preuzeo osnivačka ili suosnivačka prava te privrednim društvima u kojima Kanton učestvuje kao dioničar ili udjeličar sa procentom učešća više od 50 posto.

- Institucije imaju rok od 30 dana da imenuju ovlaštene osobe koje će dostavljati podatke Uredu. Ovlaštene osobe zatim imaju 30 dana roka da podatke dostave. Bit će nam potrebno određeno vrijeme da sve unesemo u registar, ali okviran rok da sve bude urađeno je 60 do 90 dana - kaže Šljivić.

Podsjećamo, Ured je prošle godine objavio Registar o imovini i prihodima izabranih i imenovanih zvaničnika u TK. Na web stranici anticorruptk.ba tako se može vidjeti šta posjeduju najviši zvaničnici TK, premijer, ministri, skupštinski zastupnici, direktori, članovi upravnih odbora javnih preduzeća, ali i gradski i općinski vijećnici.

- Sredinom decembra prošle godine počeli smo izdavati prekršajne naloge za nosioce javnih funkcija koji nisu dostavili podatke o imovini. Do sada je izdato 30 prekštajnih naloga, a kazna za kršenje zakona je 10.000 KM. Sa sigurnosšću možemo reći da je više od 90 posto zvaničnika dostavilo podatke o imovini. Zvaninici svake godine moraju podnijeti prijave o svojoj imovini, a rok za to je 31. januar - rekao je Šljivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.