open-navfaktor-logo
search
Velika pobjeda branilaca
Bitka za Žuč bila je jedna od najvažnijih za odbranu Sarajeva i BiH, srpski agresor nije presjekao grad
AUTOR: Faktor
08.06.2024. u 09:25
get url
text
Spomenik Krila slobode na Golom brdu na Žuči
Spomenik Krila slobode na Golom brdu na Žuči
FOTO: Didier Torche
Branioci Sarajeva su na današnji dan, 8. juna 1992. godine, u žestokom okršaju protiv srpskog agresora na brdu Žuč oslobodili vrh Orlić i širi lokalitet prema Volujku i Krstacu, te naseljima Smiljevići i Zabrđe.
Bila je to jedna od prvih velikih pobjeda branilaca protiv neprijatelja koji je u oružju, opremi i tehnici bio daleko nadmoćniji, ali su moral bosanskih patriota i njihova želja da odbrane svoje domove i porodice presudile.
Zaplijenjene su značajne količine naoružanja i municije, vojne opreme i sanitetskog materijala. Radi se o bici kojom su potvrđeni rezultati Pofalićke bitke, te osigurana i učvršćena komunikacija s braniocima s područja Vogošće, odnosno naselja Ugorsko, Bušća i Kobilja Glava.
Nakon osvajanja Orlića zauzete su i Kota 850, Vis i Golo brdo, odakle su četnici svakodnevno, najvećim kalibarima ubijali Sarajevo, koje su 1425. dana držali pod opsadom, piše Historija.ba.
Bitka na Žuči bila je jedna od najvažnijih za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine u proteklom ratu. Tog 8. juna u oslobađanju teritorije i borbama protiv daleko nadmoćnijeg agresora učestvovale su jedinice Teritorijalne odbrane iz tri sarajevske općine Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća.
Uspjeh branilaca Armije Republike BiH na samom početku rata u BiH protiv mnogo naoružanijeg, spremnijeg i organizovanijeg neprijatelja je nemjerljiv. U momentu kada se srpski agresor se spremao da presiječe grad, naši branioci su prvi napali te pobijedili u vrlo zahtjevnim bitkama.
Na brdu Žuč su se i poslije i sve do kraja oružane agresije na RBiH odigravale mnoge bitke. Agresor je, u nastojanju da vrati izgubljene položaje i da se osveti, na ovo područje izručio na hiljade tona granata svih kalibara. Prema statističkim podacima, ovo je područje na koji je bačeno najviše granata po kvadratnom metru u cijeloj zemlji. Najžešći napad agresor je izveo 1993. na Golom brdu.
Ipak, sve je bilo uzalud. Ono što su bosanski heroji oslobodili 8. juna nikada agresor više nije zauzeo.
Danas će na Golom brdu biti ozvaničen završetak gradnje spomenika Krila slobode, koji simbolizira veliku pobjedu koju su branioci izvojevali 8. juna 1992. godine.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.