open-navfaktor-logo
search
Urađena je i simulacija rovova
Pogledajte kako izgleda: Završen spomenik "Krila slobode" na brdu Žuč
AUTOR: M. Ču.
05.06.2024. u 18:00
get url
text
FOTO: Didier Torche
Završen je spomenik "Krila slobode" na brdu Žuč, a svečano otvaranje najavljeno je za subotu, 8. juna, simbolično, jer je upravo na taj dan 1992. godine, i na tom mjestu, oslobođeno najviše teritorije u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu, i to je bila jedna od prvih pobjeda Armije RBiH.
IMG_20240605_105022
FOTO:
Didier Torche
1 od 7
left-arrowright-arrow
Općina Novi Grad je za svrhu njegove izgradnje otkupila 8,9 hektara zemlje na Golom Brdu, a kako bi se moglo doći do ove lokacije asfaltirano je oko četiri kilometra puta, urađena je i simulacija rovova iz ratnog perioda. 
- U nastojanju da od zaborava otrgne sve ono što se dešavalo u periodu agresije na našu domovinu, Općina Novi Grad Sarajevo baštini kulturu sjećanja na period odbrambeno-oslobodilačkog rata, ne zaboravljajući one koji su zaslužni za slobodu u kojoj danas živimo - saopćeno je ranije iz ove općine.
Program na Golom Brdu na Žuči, počinje u subotu u 14 sati, a centralna manifestacija počet će u 17 sati. Program će direktno prenositi televizija Hayat. Za posjetioce je osiguran prijevoz do Golog Brda i nazad, te bogat kulturno-zabavni program, uz koncert patriotskih pjesama, saopćila je Općina Novi Grad.
Kako je istaknuto, spomenik "Krila slobode", simbol je pobjede, odbrane i sjećanja na najhrabrije sinove naše domovine. Radi se o do sada najvećem spomeniku u Sarajevu, koji simbolizira hrabrost, otpor i herojstvo junaka koji su odbranili ovaj grad od agresije.
Grandiozni spomenik u vidu stilizirane ptice dio je Memorijalnog kompleksa Žuč. Raspon "Krila slobode" je 25 metara, a visina je 16 metara. Spomenik će biti osvijetljen i vidljiv sa brojnih lokacija u Sarajevu.
Ukupna dosadašnja ulaganja Općine Novi Grad Sarajevo na lokalitetu Golog Brda gdje su izgrađena "Krila slobode" iznosila su 1.330.000 KM, od čega je za kupovinu oko 80.000 metara kvadratnih zemljišta izdvojeno 548.000 KM, dok je izgradnja spomenika "Krila slobode" koštala 665.000 KM, a 120.000 KM utrošeno je na projekat rovova i tanšeja.
Projekat je finansijski podržan od Ministarstva za boračka pitanja KS sa 375.000 KM i JU Fonda memorijala KS sa 122.000 KM. Također, Općina Novo Sarajevo finansijski je podržala izradu idejnog rješenja ovog spomenika.
Idejno rješenje spomenika izabrano je putem konkursa koji je proveden u saradnji tri općine, Novi Grad, Novo Sarajevo, Vogošća  i Fonda memorijala 2016. godine, a od ponuđenih rješenja izabrano je rješenje "Krila slobode" autora Hamdije i Emira Salihovića.
Osim spomenika "Krila slobode" planirano je vanjsko uređenje prostora oko spomenika za koje je potpisan sporazum između Općine i Kantona Sarajevo, a u budućnosti će se graditi i muzej. Pored toga, Općina Novi Grad Sarajevo radi projekat proširenja ceste od "Doma oslobodilaca" do Golog Brda kako bi se osigurao lakši pristup ovom historijski važnom lokalitetu.
Kao mjesto trajnog pomena i sjećanja na herojske bitke, Općina je na Žuči 2018. godine izgradila Dom oslobodilaca, ulaznu kapiju za Memorijalni kompleks.
- Pozivamo porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne inavalide, demobilisane borce, njihove porodice, civilne žrtve proteklog rata i sve druge građane, patriote da u subotu dođu na Golo Brdo da zajedno obilježimo Dan odbrane i pobjede na Žuči, da se sjetimo svih onih koji su zaslužni za slobodu u kojoj danas živimo - saopćili su iz Općine Novi Grad.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.