open-navfaktor-logo
search
Saopćilo Tužilaštvo
Bivši načelnik Velike Kladuše prvostepeno osuđen zbog zloupotrebe položaja
Općinski sud u Velikoj Kladuši donio je prvostepenu presudu kojom je Edina Behrića, bivšeg načelnika Općine Velika Kladuša, osudio na kaznu od osam mjeseci zatvora, a koja se neće izvršiti ako u roku od godinu i po od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo, saopćeno je danas iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.
29.08.2023. u 12:36
get url
text
Edin Behrić
Edin Behrić

Behrić je osuđen zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti, a na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Kantonalnom sudu u Bihaću. 

Iz Tužilaštva USK su podsjetili na optužnicu i šta je Behriću stavljeno na teret.

- Kantonalno tužilaštvo je 19. jula 2022. godine podiglo optužnicu protiv Edina Behrića i stavilo mu na teret da je 5. maja 2015. godine, u svojstvu načelnika Općine Velika Kladuša, svjestan da svojim postupanjem iskorištava službeni položaj i ovlaštenja, te da postupa protivno interesima i ciljevima službe, a što je i htio, zaključio Ugovor o nabavci pravnih usluga sa advokatom iz Bihaća. Protipravnim ugovorom je istog obavezao da za potrebe Općinskog organa uprave Općine Velika Kladuša vrši pravne usluge izrade akata, pravnih mišljenja i drugih upravnih dokumenata koje donosi načelnik Općine, te istovremeno oštetio budžet Općine Velika Kladuša u visini isplaćenih usluga u iznosu od 5.850 KM.

Dakle, kao službena osoba u Federaciji BiH iskorištavanjem svog službenog položaja drugom je pribavio korist i drugom nanio štetu - navedeno je iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.