open-navfaktor-logo
search
I ovo je BiH
Bivši policajci godinama čekaju prvu penziju zbog "greške" u sistemu
Penziju čekam 30 mjeseci. Nemam posao, nemam penziju, nemam ništa, kazao je Ilija Marković, bivši policajac iz Srebrenika
AUTOR: Faktor/RSE
02.05.2024. u 21:00
get url
text
Ako se podaci o radnom stažu i uplatama ne slažu "u dan", policajac ne može u penziju
Ako se podaci o radnom stažu i uplatama ne slažu "u dan", policajac ne može u penziju
Deseci policajaca u Bosni i Hercegovini mjesecima čekaju isplatu prve penzije, nakon što su dobili otkaze uz obrazloženje da imaju više radnog staža nego što im je potrebno, a penzijski fond ih je odbio penzionisati jer po njegovoj evidenciji imaju manje staža.
- Penziju čekam 30 mjeseci. Nemam posao, nemam penziju, nemam ništa - kazao je Ilija Marković, bivši policajac iz Srebrenika za Radio Slobodna Evropa.
Policajci imaju tzv. beneficirani radni staž i u penziju odlaze nakon 20 godina službe, pri čemu ne moraju imati 65 godina starosti. Plaće i samim tim i penzije policajaca u BiH se razlikuju po nekoliko stotina eura, ovisno za koju policiju su radili, pa policajci prelaze iz jedne agencije u drugu.
Beneficirani radni staž 
Ako se podaci o radnom stažu i uplatama koje vode policije, porezna uprava i penzijski fondovi ne slažu "u dan", policajac ne može u penziju.
Marković, bivši policajac, pojašnjava da u rješenju o prestanku radnog odnosa, koje mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) kao poslodavac uručilo 30. 10. 2021. godine, piše da ima "više od 40 godina radnog staža osiguranja".
Nakon toga predao je, kaže, sve potrebne dokumente u područni ured Zavoda mirovinskog/penzijskog osiguranja (MIO/PIO) entiteta Federacija BiH u Tuzli i čekao.
- Šesnaest mjeseci kasnije dobio sam od rješenje o odbijanju zahtjeva za mirovinu jer mi fali pet dana - kazao je Marković.
Nakon toga se obratio MUP-u TK, koji mu je, kaže, uplatio dodatna 33 dana. O uplati dodatnog staža obavijestio je MIO.
- Nakon 23 mjeseca od otkaza dobio sam drugostepeno rješenje iz penzijskog da se odbija moj zahtjev. Uložio sam tužbu pred sudom, jer se ne mogu više žaliti Zavodu MIO - kazao je Marković i dodao da sad čeka da njegov slučaj dođe na red pred sudom.
- Kod mene su sporne uplate iz 2020. i 2021. godine. Obećali su mi sad iz penzijskog da će mi do 5. maja "sve riješiti", ali ništa nemam zvanično. Ko je odgovoran, ne znam. Prebacuju odgovornost s jednih na druge - kazao je bivši tuzlanski policajac Nihad Đedović, koji penziju čeka 13 mjeseci.
I on kaže da će, ako tad ne dobije svoju prvu penziju, angažirati advokata.
Marković i njegove bivše kolege koje muči isti problem su, nakon mjeseci čekanja da dobiju prvu penziju, preko zastupnika u entitetskom Parlamentu pokušali doći do odgovora ko je kriv za pogrešno vođenje podataka - ministarstvo za policiju ili penzijski fond.
Zastupnik Slaven Raguž, koji je pitanje penzionisanja policajaca uputio penzionom fondu i vladama Federacije BiH i Tuzlanskog kantona, kazao je za RSE da je za problem doznao kad su mu uoči sjednice ispred zgrade Parlamenta prišli ti bivši policajci.
Zamolili su ga, kaže, da on pokuša doći do odgovora, jer oni nailaze na "zid šutnje" te da urgira na vladu i Zavod MIO jer, po zakonu, institucije moraju odgovoriti na pitanje parlamentaraca.
- Meni je pismeno odgovoreno iz Zavoda MIO Federacije BiH da su njihove službe utvrdile da ti ljudi imaju manji radni staž od onog koji je MUP TK utvrdio u rješenjima o otkazu - kazao je Raguž i dodao da je iz odgovora jasno da bivši policajci neće dobiti penziju dok MUP ne ispravi grešku.
 Neslaganje podataka 
Iz Zavoda PIO Federacije BiH je rečeno da rade s kadrovskom službom MUP-a TK da bi se ti postupci okončali. Trenutno, kažu, ažuriraju podatke o beneficiranom stažu s Poreznom upravom Federacije BiH nakon čega bi se ti novi podaci trebali unijeti u evidencije Zavoda PIO.
Nakon toga bi bivši policajci trebali dobiti rješenja i penzije.
Iz Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona su kazali da je u 2023. godinu 121 policijski službenik koji ispunjava uvjete za starosnu penziju dobio rješenje o prestanku radnog odnosa.
Naveli su i da je "za jedan manji broj" policijskih službenika došlo do neslaganja podataka o radnom stažu koje ima MUP TK s podacima prikazanim u MIO Federacije BiH, a koji su usuglašeni između MUP-a i MIO.
- Nije načinjena nijedna greška ni od strane kadrovske službe MUP-a TK niti od MIO i Porezne uprave, nego je došlo do greške prilikom uplate dodatnog doprinosa za beneficirani radni staž za koje Ministarstvo finansija TK naknadno vrši navedenu uplatu - kazali su.
Naveli su da je Ministarstvo finansija Tuzlanskog kantona izvršilo ili će izvršiti nedostajuće uplate dodatnog doprinosa nakon čega će, kažu, Zavod MIO donijeti rješenje o priznavanju prava na penziju.
Bivši policajac Edinu Smajlović kaže da je u njegovom slučaju greška ispravljena, ali i da je prvu penziju čekao desetak mjeseci.
- Dočekao sam je u martu. Sporne su bile neka beneficija i noćni rad. To je MUP uplatio i ispravio. Dobio sam rješenje od penzionog - kazao je Smajlović koji čeka isplatu deset zaostalih penzija.
Plaća policajaca u 16 policijskih agencija u Bosni i Hercegovini se razlikuju ovisno o poslodavcu, a na kraju se razlikuju i iznosi penzija, izvijestio je RSE.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.