open-navfaktor-logo
search
Usklađivanje
Opći bod kod penzionisanja će iznositi 20,74 KM, Vlada FBiH dala saglasnost
Odredbom člana 78. Zakona o PIO-u propisano je da se vrijednost općeg boda usklađuje 15. aprila svake godine od 1. 1. 2019. godine, prema procentu porasta prosječne bruto plaće u FBiH u prethodnoj godini.
AUTOR: E.D.-Š
30.04.2024. u 20:47
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike donijela odluku kojom se daje saglasnost za usklađivanju vrijednosti općeg boda za 2024. godinu, u skladu sa članom 78. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u procentu od 13,6 posto, te iznosi 20,74 KM.
Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u Službenim novinama Federacije BiH.
Odredbom člana 78. Zakona o PIO-u propisano je da se vrijednost općeg boda usklađuje 15. aprila svake godine od 1. 1. 2019. godine, prema procentu porasta prosječne bruto plaće u FBiH u prethodnoj godini, a vrijednost općeg boda, uz saglasnost Vlade FBiH, utvrđuje i objavljuje nosilac osiguranja.
- Opći bod prošle godine je bio 18,26 KM, a sada je 20,74 KM. Ukupan broj bodova se množi sa općim bodom i na taj način se dobije penzija - rečeno nam je u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.
Pojašnjavaju kako se ovaj bod odnosi na one koji su se penzionisali ili će se penzionisati u ovoj godini.
- Svi koji su penzionisani u prva tri mjeseca ove godine imaju privremena rješenja o penzionisanju do utvrđivanju općeg boda. Sada je Vlada FBiH utvrdila opći bod za ovu godinu pa će i ti korisnici penzija dobiti konačna rješenja - rečeno nam je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.