open-navfaktor-logo
search
Pare nisu problem
Blokada budžeta BiH zbog 800 miliona KM: Šta traži Dodik, hoće li mu Trojka popustiti kao i u slučaju Tegeltije
AUTOR: M. R. S.
06.06.2024. u 11:21
get url
text
Milorad Dodik, Edin Forto, Elmedin Konaković, Nermin Nikšić
Milorad Dodik, Edin Forto, Elmedin Konaković, Nermin Nikšić
Vlast na nivou Bosne i Hercegovine, posebno Trojka (SDP, NiP i Naša stranka), hvalili su se u više navrata kako su u rekordnom roku usvojili budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2023. godinu (iako su ga usvojili u martu prošle godine, a zakonski je trebao biti do kraja 2022).
Godinu i tri mjeseca poslije institucije BiH su, i dalje, na privremenom finansiranju. Budžeta za ovu godinu nema.
Šta je problem?
Raspodjela više od 800 miliona KM od akciza, putarina, Elektroprijenosa BiH, Regulatorne agencije za komunikacije, razlog su zašto još nema državnog budžeta za ovu godinu, tačnije zašto SNSD preko svog ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđana Amidžića ne šalje nacrt budžeta institucija BiH u proceduru.
Ovo je priznao i sam Amidžić.
- Mi sada imamo više od 800 miliona KM na računima koji čekaju za upotrebu. To je novac od akciza, u vezi s putarinom za izgradnju puteva i autoputeva, s druge strane tu su sredstva Elektroprijenosa, sredstva od RAK-a, i to je ono što je apsurd BiH – rekao je Amidžić, prenosi BHRT.
Amidžić je dodao da na računu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) novac predugo stoji i trebao bi biti podijeljen i stavljen u upotrebu, te je stoga stav da budžet ne treba biti usvojen dok taj višak ne bude podijeljen.
SNSD želi da RS dobije više novca u ovoj raspodjeli. Partneri iz Trojke i HDZ-a nisu za to, ali pitanje je dokad.
Tek odnedavno stranke iz vlasti su "otkrile", odnosno počele su javno govoriti da partnerski SNSD ucjenjuje.
- Dakle, budžet trenutno stoji u Ministarstvu finansija i trezora BiH. Taj dokument je politički usaglašen što potvrđuju izjave političara iz svih stranaka vladajuće koalicije. Također, usaglašen je i Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za peroid 2023-2025. godina, te je ovo sadašnje odugovlačenje samo pokušaj SNSD-a da ucjenama dobije raspodjelu sredstava od akciza blokirajući državni budžet… - izjavila je jučer zastupnica NiP-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Mia Karamehić-Abazović.
I zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović (SDP) za FTV je prije nekoliko dana, govoreći o blokadi budžeta čiji je iznos usaglašen, rekao da su razlog tome uvjetovanja raspodjelom novca od UIO.
- Prije svega tu mislim na iznos od akciza, iznos od putarina, to je 650 miliona koji stoje i ne postoji konsenzus za njihovu raspodjelu... Mi ne možemo da se složimo s raspodjelom kakva je ranije bila. Naprimjer putarina, od 650 miliona, koliko se godišnje skupi po osnovu putarina, 560 miliona doprinese FBiH. Deset posto se ostavlja za poravnanje, ostatak se dijeli. Od tog ostatka, Federaciji pripada 59-60 posto, što znači da se FBiH vrati 435 miliona. Svima je jasno da je FBiH na gubitku – dodao je, i naveo da takav stav imaju i Trojka i HDZ, te da ovaj problem mora riješiti Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kojeg čine državni i entitetski ministri finansija.
U opoziciji pak odavno znaju šta je problem s budžetom, te stalno podsjećaju da od početka Trojka pristaje ispunjavati želje SNSD-a i trećeg partnera, HDZ-a.
Prisjetit ćemo se jednog primjera, kada je SDP rekao da UIO pripada ovoj stranci i da nemaju namjeru da UIO bude u rukama SNSD-a. Na kraju, SNSD-ov Zoran Tegeltija sjeo je u direktorsku poziciju UIO.
Opozicija očekuje da će se isto desiti i sada, tako da će budžet najvjerovatnije biti usvojen jer će se pristati na zahtjev SNSD-a.
- SNSD ima cilj da podijeli milione KM neutrošenih sredstava od Elektroprijenosa BiH, akciza, RAK-a jer imaju finansijskih problema i ne sumnjam da će nakon nekog vremena, pod izgovorom "potrebe nastavka evropskog puta" (Trojka) na to pristati. Uvijek će biti "potrebno je" – ocijenio je nedavno Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentu BiH.
- Ono što HDZ i SNSD zamisle, Trojka ispunjava i tu staje sva priča – naveo je i Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.