open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Tegeltija imenovan za direktora UIO, kako je Dodik i tražio
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je Zorana Tegeltiju za novog direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.
18.05.2023. u 12:34
get url
text

VEZANI TEKST - Imenovanje direktora UIO sporno "s više strana": Moguće žalbe zbog Tegeltije, kako će se ponašati SDP

Kako nam je potvrđeno, na dnevni red je naknadno kao tačka uvrštena rang-lista kandidata, a na prvom mjestu je bio Zoran Tegeltija, aktuelni ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

Sjednica Vijeća ministara BiH je u toku, a ranije nam je rečeno da će se Tegeltija, kada ovo bude na redu, izuzeti iz glasanja.

Rang-listu je dostavio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, koji kod izbora direktora UIO čini komisiju. Predsjedavajući Upravnog odbora je upravo Tegeltija, prema funkciji ministra koju obavlja. Tegeltija se i ovdje izuzeo iz rada komisije. 

Međutim, ovaj proces prate i određeni problemi i nedoumice. Postoji mogućnost da će se neki od ostalih kandidata za poziciju direktora UIO žaliti, prije svega jer je Tegeltija na čelu Upravnog odbora koji provodi konkurs, bez obzira na to što se izuzeo. Uz to se i prije objave konkursa u medijima već spominjalo da će Tegeltija, kao kadar SNSD-a, vjerovatno biti novi direktor UIO koji će na toj poziciji zamijeniti Miru Džakulu kojem je istekao mandat 2020. godine. 

To je tražio i Milorad Dodik, lider SNSD-a.

VEZANI TEKST - Nikšić o tome kome će pripasti UIO: Mi ćemo insistirati, šta će onda SNSD učiniti?

No ranije su čelnici SDP-a tvrdili da UIO pripada ovoj stranci. Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović je rekao da "UIO mora pripasti koaliciji oko SDP-a", dok je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ranije rekao da nema namjeru da UIO bude u rukama SNSD-a.

Kako je kasnije saopćeno iz Vijeća ministara BiH, Tegeltija je imenovan na mandat od četiri godine, počevši od 15. juna 2023. godine.

Tegeltija mora podnijeti ostavku na mjesto ministra. Ostavku podnosi Borjani Krišto, predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH. Nakon toga, do izbora novog ministra, Ministarstvom rukovodi zamjenik ministra, a u ovom slučaju je to SDP-ov Muhamed Hasanović.

Krišto imenuje novog ministra, a potvrđuje ga Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.