open-navfaktor-logo
search
U korist HDZ-a
Blokira li Johann Sattler OHR da donese odluku za finansiranje izbora?
Nakon što su se pojavile informacije da je namjeru Visokog predstavnika Christiana Schmidta da donese odluku kojom bi se naredilo izdvajanje sredstava za Opće izbore u BiH blokirao Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH, uslijedile su reakcije.
24.05.2022. u 20:53
get url
text

Sattler je navodno naveo kako bi to dodatno iziritiralo lidera HDZ-a Dragana Čovića, prenosi N1.

Politički analitičar i istraživač Jasmin Mujanović naveo je kako je razgovarao sa svojim izvorima koji su ovo potvrdili.

- Imao sam brze razgovore s nekoliko mojih nebalkanskih izvora u Briselu koji prate dešavanja u regiji. Svi su potvrdili istu stvar: ambasador EU u Sarajevu Johann Sattler sprečava OHR u korištenju bonskih ovlasti kako bi se osigurala sredstva. Opasna stvar. Odnos između Sattlera i Čovića je poodavno čudan. Ili je Sattler poput Davida Mcallistera (predsjedavajućeg Odbora za vanjsku politiku EU) regrutovan u utjecajnu mrežu HDZ-a ili vjeruje da se Čović može urazumiti. Kako god, ovaj EU zvaničnik ugrožava institucionalni poredak EU - naveo je Mujanović.

Na ovo je reagovao je parlamentarac EU Thomas Waitz. Uputio je pitanje Josepu Borrellu, šefu EU diplomatije.

- Kakvo pravo ima naš ambasador da spriječi OHR u osiguranju finansiranja izbora? Josep Borrell, je li to dogovoreno s Briselom? Pozivam Johanna Sattlera da bezuvjetno omogući finansiranje izbora u BiH - naveo je Waitz na Twitteru.

Iz Centralne izborne komisije BiH kazali su kako imaju "informacije da se u međunarodnim krugovima priča da su komotni ako u junu i julu dobiju novac".

- To jednostavno nije tako. Imamo i više nego dovoljno argumenata za ovakav pristup Molim da se ne ugrožava izborni proces, ne zanima nas kakav će biti tekst izbornog zakona mi smo tu imenovani da ga provodimo kakav god da je - rekao je Suad Aranutović, predsjednik CIK-a na sjednici održanoj u četvrtak 19. maja.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda saopćio je da je jučer dostavio dokument okvirnog budžeta za period od 2022. do 2024. godine generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja. Za N1 je potvrđeno kako je sjednica Vijeća ministara BiH zakazana za četvrtak, a da je na dnevnom redu i ovaj dokument.

Šef Delegacije Evropske unije Sattler komentirao je za N1 optužbe oda se on protivi odluci Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini za osiguravanje novčanih sredstava Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za organizovanje Općih izbora ove godine kao i to da je on direktno odgovoran i da radi u interesu HDZ-a.

Na ovo pitanje Sattler je kazao da je izborni proces okosnica svake demokratije.

- U ovakvim okolnostima kada je CIK raspisao izbore, ne moram ni naglašavati potrebu da se osiguraju sredstva za njihovo održavanje. Nema sumnje da će se izbori zaista i održati onako kako je i predviđeno 2. oktobra i to ne treba dovoditi u pitanje. Ja sa svoje strane mogu samo pozvati nadležne, a prije svega govorim o Vijeću ministara BiH i Ministarstvu finansija i trezora BiH, da u narednim danima zbog hitnosti ovog pitanja donesu sve potrebne odluke koje će omogućiti realizaciju izbora - naglasio je Sattler.

Spomenuo je i to da je prošle sedmice komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi uputio direktan dopis u kojem od Ministarstva finansija i trezora BiH traži da ponovo djeluje.

- Mislim da su samim time apsolutno jasni stavovi Evropske unije kada je riječ o izborima i ovoj temi. Nema razloga zaista da bilo ko izbore dovodi u pitanje i još ću naglasiti da smo jedinstveni u stavovima po ovom pitanju sa svim našim partnerima ne samo u EU već i u svim našim državama članicama, SAD- u i Uredu visokog predstavnika - poručio je Sattler.

Podsjetimo, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na jučerašnjoj hitnoj sjednici, nakon rasprave o osiguranju novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora koji će biti održani 2. oktobra ove godine, a koju je iniciralo pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda, nije usvojio zaključak koji su oni predložili.

Predloženi zaključak predviđao je da se “nalaže ministru finansija i trezora u Vijeću ministara BiH da sačini prijedlog odluke o dodjeli sredstava Centralnoj izbornoj komisiji BiH za provođenje izbora 2022. godine u iznosu od 12.528.000 KM, u skladu sa zahtjevom CIK-a, i Vijeću ministara BiH da navedenu odluku usvoji u roku od 48 sati, te da se navedena sredstva stave na raspolaganje CIK-u radi provođenja Općih izbora 2022. godine“.

Od 15 delegata, "za" predloženi zaključak glasalo je njih šest, osam delegata je bilo protiv, a jedan suzdržan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.