open-navfaktor-logo
search
Krug 99
Bodo Weber: Schmidtove odluke nanijele su ogromnu štetu demokratiji i vladavini prava
Bodo Weber, politički analitičar i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije, izjavio je u nedjelju da je izborom entitetske Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 28. aprila, posredstvom dvije intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta, 2. oktobra 2022. te 27. aprila ove godine, završen krug zapadne politike prema Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija.
21.05.2023. u 11:17
get url
text

- Završen je krug politike Zapada, niskog intenziteta, dramatičnog napuštanja crvenih linija i političkih principa- rekao je Weber na redovnoj sesiji "Kruga 99" o temi "Politika Zapada prema BiH nakon formiranja vlasti".

Dodao je da su obje intervencije visokog predstavnika imale poželjne ali i kontradiktorni efekte, odnosno doprinos "funkcionalnosti" bio je kratkog roka, dok su odluke "nanijele ogromnu štetu demokratiji i vladavini prava".

VEZANI TEKST - Weber oštro kritikovao Schmidta: Udovoljavalo se nacionalističkoj agendi HDZ-a

Dodao je da je paralelno s tim EU institucije izvanrednim dodjeljivanjem kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini novim vladajućim koalicijama dodijelili poklon te ih unaprijed proglasile reformskim.

- Postavlja se pitanje šta će biti dinamika poslije formiranja vlasti. Kako će domaća vlast djelovati na jednoj strani i na drugoj, šta će biti politika Zapada u tom kontekstu prema Bosni i Hercegovini - rekao je Weber.

Adil Kulenović, predsjednik "Kruga 99", rekao je da ono što bi nazvali politikom Zapada prema Balkanu predstavlja u operativnoj izvedbi i rezultatu zaustavljanje i blokiranje demokratske tranzicije, popuštanje starim etnonacionalističkim aspiracijama i "povlađivanja trojnom velikodržavnom ekspanzionizmu".

- Naše povjerenje u vrijednosti građanskog uređenja i zapadne demokratske vrijednosti neće biti pokolebano. Jer, to je budućnost Bosne i Hercegovine bez obzira na prepreke i stramputice i izraz stogodišnje, većinske bosanske težnje ka trajnom osloncu za mir i slobodan razvoj - rekao je Kulenović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.