open-navfaktor-logo
search
Ultimatum
Borci traže da se do 4. jula sazovu sjednice oba doma Parlamenta FBiH
Koordinacija boračkih udruženja traži da se u ovoj sedmici usvoje zakon o demobilisanim borcima i rebalans budžeta FBiH, kako bi primjena boračkog zakona počela što prije
01.07.2019. u 13:08
get url
text
Demobilisani borci

Koordinacioni odbor temeljnih boračkih organizacija Armije RBiH, traži od oba doma Parlamenta FBiH da do 4. jula sazovu sjednice i usvoje zakon o demobilisanim borcima i rebalans budžeta FBiH za 2019. godinu. Danas će i Radna grupa za usaglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica održati sastanak i još jednom podsjetiti na neophodnost da se što prije donese zakon o pravima demobilisanih boraca.

- S obzirom na to da je Vlada FBiH uputila zakon o demobilisanim borcima i rebalans budžeta u Parlament FBiH, danas je zakazan sastanak Odbora za boračka pitanja Parlamenta FBiH zajedno sa Radnom grupom Vlade FBiH i predstavnicima boraca. Prije svega, treba da razmotrimo ove prijedloge koje je Vlada FBiH poslala i da damo podršku tekstu zakona. Naravno, da uputimo i mi svoj zahtjev da se što hitnije održe sjednice oba doma i da se usvoji rebalans budžeta, izmjene zakona o izvršenju budžeta i naravno zakon o pravima boraca. Od Koordinacije boraca i drugih smo dobili zahtjev da se do 4. jula održe sjednica oba doma i usvoje ova dva zakona - rekao nam je Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja.

Sabahudin Ramić, predsjednik Koordinacionog odbora temeljnih boračkih udruženja ARBiH, kaže kako bi najbolje bilo da isti dan zasjedaju i Zastupnički i Dom naroda FBiH.

- Zakon o demobilisanim borcima i rebalans budžeta su u petak poslijepodne stigli u Parlament FBiH. Danas, ultimativno zahtijevamo kako od jednog, tako i drugog doma, da do 4. jula održe sjednice i usvoje ova dva zakona. Danas sam se čuo sa Elvirom Karajbićem, predsjedavajućim Zastupničkog doma FBiH, koji mi je kazao da će sutra zakazati kolegij i nema ništa protiv da se održi sjednica u srijedu ili četvrtak, ako za to budu predstavnici klubova - rekao nam je Ramić.

Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, smatra da sjednicu treba zakazati do kraja sedmice.

- Dobili smo rebalans i borački zakon, imamo još nekoliko bitnih dokumenata poput Rezolucije o negiranju genocida koju je usvojio Zastupnički dom FBiH i saglasnost za kredit EBRD-a za Kantonalnu bolnicu u Zenici. Smatram da bi najbolje bilo, ukoliko postoje tehničke pretpostavke i malo dobre političke volje, da mi odradimo tu sjednicu ove sedmice, da oba doma odrade isti dan ako za to postoje tehnički preduvjeti i politička volja. Mi iz Kluba Bošnjaka smo za to da se sjednica održi tokom ove sedmice - rekao nam je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.