open-navfaktor-logo
search
Evropska unija
Borrell i Varhelyi pozdravili održavanje izbora u Mostaru
Jučer je bio vrlo važan dan za građane Mostara: nakon 12 godina, vraćeno im je pravo glasa i mogli su dati svoj glas da bi izabrali svoje lokalne predstavnike, navodi se u zajedničkom saopćenju visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije, Josepa Borella i evropskog komesara za susjedstvo i politiku proširenja Olivera Varhelyia.
21.12.2020. u 16:26
get url
text

Evropska unija pozdravlja činjenicu što su se izbori u gradu odvijali uredno, što su potvrdile izborne vlasti i lokalni posmatrači. Novo gradsko vijeće sada treba usvojiti revidirani statut grada i izabrati novog gradonačelnika koji će se baviti pitanjima upravljanja koja utiču na svakodnevni život svih Mostaraca.

Održavanje općinskih izbora u Mostaru jedan je od 14 ključnih prioriteta Mišljenja Komisije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i predstavlja važan korak naprijed za zemlju na putu integracije u EU.

EU podsjeća na potrebu da se u potpunosti posveti svim ključnim prioritetima mišljenja za Bosnu i Hercegovinu koji će se preporučiti za otvaranje pristupnih pregovora. Uzimajući u obzir kontekst specifičan za pojedinu državu, pitanja vezana za izbore treba rješavati u skladu s evropskim standardima. Bosna i Hercegovina treba primijeniti OSCE/ODIHR i relevantne preporuke Venecijanske komisije, osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka i početi provoditi presudu Sejdić-Finci Evropskog suda za ljudska prava.

EU je spremna pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju ovih važnih pitanja i svih ključnih reformi koje će omogućiti državi da napreduje ka EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.