open-navfaktor-logo
search
Grb i zastava
Bosanska Otoka nakon dugo godina vraća svoje historijske simbole
Sve je krenulo od Sanela Komića, diplomiranog žurnaliste koji živi i radi u Njemačkoj.
AUTOR: Fena
28.04.2024. u 14:46
get url
text
Bosanska Otoka
Bosanska Otoka
FOTO: Bošnjaci/FB
Bosanska Otoka ima bogato historijsko naslijeđe u šta spadaju grb i zastava, koji bi joj nakon dugo godina mogli biti vraćeni.
Radi se o ideji koja se rodila ranije, a ovih dana se privodi kraju. Konstruisani su grb i zastava, očekuje se i da Gradsko vijeće Grada Bosanska Krupa uskoro usvoji ove simbole, čime bi oni i zvanično bili vraćeni Bosanskoj Otoci. 
Sve je krenulo od Sanela Komića, diplomiranog žurnaliste koji živi i radi u Njemačkoj. U ovaj projekt se upustio prije mnogo vremena da bi se postepeno u cijelu ideju uključilo još ljudi. Inicijativa je trenutno u fazi završne realizacije, a iza nje stoje svi vijećnici u Gradskom vijeću Grada Bosanska Krupa, koji su podnijeli inicijativu i čeka se njeno usvajanje.
FOTO: Fena
- Građani grb uveliko koriste već godinama. Uglavnom se očekuje usvajanje toga uskoro i svi su "za" - kaže Komić.
Njegovo istraživanje historije i zanimanje za heraldiku, kao i konstruisanje grba Bosanske Otoke, počelo je prije 20 godina.
- Na početku sam imao saznanja da Bosanska Otoka ima bogatu historiju te sam na temelju toga krenuo u istraživanje gdje se javila želja da Bosanska Otoka dobije svoj historijski simbol. U toku ovih 20 godina bilo je raznih ilustracija grbova, da bi se u konačnici sve posložilo i imamo ovaj grb koji ima svoju veliku vrijednost – istakao je.
Dodaje kako je tokom istraživanja bila neophodna saradnja sa historičarima i heraldičarima iz Bosne i Hercegovine i susjedne Hrvatske. Ono što je sada vidljivo na grbu Otoke, koji će bi ubrzo trebao biti i ozvaničen od lokalnih vlasti, jeste prije svega simbol srednjovjekovne vlastele knezova Babonjića koji su bili i vlasnici Otoke pod čijom vlašću dobiva i status kraljevskog grada.
FOTO: Fena
- Da sve bude značajnije, najstariji grb Babonića pronađen je upravo u Bosanskoj Otoci i to je upravo simbol ruže sa kosim gredama koji se i danas nalazi u zagrebačkom muzeju. Pored simbola knezova Babonića tu je i onaj simbol koji je i danas aktualan, a to je riječno ostrvo i rijeka Una. Poznato je da Una u Otoci pravi 24 riječna ostrva. Tu je još i lenta na kojoj je ispisan srednjovjekovni naziv Otoke i iznad štita nalazi se bedemska kruna sa zlatnim trakama, koja u heraldici predstavlja značajnu historijsku utvrdu - podvlači Komić.
Inače, 15. marta ove godine Bosanska Otoka je proslavila svoj 760. rođendan. Otoka se prije osmanskog perioda zvala Insula, a za vrijeme Osmanlija Adai Kebir.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.