open-navfaktor-logo
search
Berlinski proces u Tirani
Ivica Dačić napustio fotografiranje s evropskim ministrima jer je u pozadini bila zastava Kosova
Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, odbio se fotografirati s ostalim sudionicima ministarskog sastanka Berlinskog procesa u Tirani. Kako pišu mediji, Dačića nema na zajedničkoj fotografiji zbog zastave Kosova, koja se nalazila uz druge zastave iza sudionika sastanka.
08.10.2023. u 13:55
get url
text

Uz Dačića, na sastanku su bili predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije, kao i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i komesar EU za proširenje Olivér Várhelyi.

Dačić je tokom sastanka naglasio da Srbija čvrsto štiti svoj teritorijalni integritet i suverenitet, dok s druge strane optužuje Prištinu da koristi svaku priliku, uz pomoć saveznika, da "gdje god može pokaže ono što nema: međunarodno priznanje", piše Srbija Danas.

- Sudjelujemo u Berlinskom procesu i on je statusno neutralan. S naše strane je sve bilo u redu, kada je riječ o samom sastanku i mjestu gdje se odvija. Ali, kao što ste vidjeli, nisam htio sudjelovati u grupnom fotografisanju pored zastave takozvanog Kosova, jer Srbija ne priznaje Kosovo. Srbija priznaje svoj teritorijalni integritet i suverenitet, a ja nemam pravo kao ministar vanjskih poslova gaziti političke stavove koje je utvrdila država Srbija na čelu s predsjednikom Vučićem- kazao je Dačić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.