open-navfaktor-logo
search
Izbor sudije Ustavnog suda BiH
Mioković na sjednici Komisije: Zastupnici Naše stranke će glasati za Marina Vukoju, izbor sudije je politički proces
AUTOR: Faktor
20.05.2024. u 13:07
get url
text
Komisija za izbor i imenovanja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jutros je raspravljala o izboru sudije Ustavnog suda BiH. 
HDZ i stranke Trojke (Naša stranka, SDP i NiP) su se zalagale za to da Komisija zastupnicima u Zastupnički dom FBiH na izjašnjavanje pošalje samo jednog kandidata - Marina Vukoju. 
Vukoja, osim što nema radno iskustvo u pravosuđu, blizak je HDZ-u. Opozicione stranke SDA, DF, SBiH i NES se protive imenovanju Vukoje. Oni su insistirali da se u Parlament pošalje lista uspješnih kandidata pa da se zastupnici izjasne koga žele u Ustavnom sudu. U suprotnom, ističu, to neće biti izbor već potvrđivanje imenovanja Vukoje. 
Narod i pravda, kao i Naša stranka te SDP, ali i "stranke sateliti" u vladajućoj koaliciji, poput PDA, već ranije su najavili da će izglasati Vukoju. 
Dragan Mioković, član Komisije iz Naše stranke, danas je na sjednici tog parlamentarnog tijela potvrdio da će zastupnici iz NS-a dići ruku za Vukoju. U Našoj stranci ne vide problem što se Vukoja povezuje sa HDZ-om. Mioković kaže kako je izbor sudije ustavnog suda u "svim zemljama ekskluzivno politički proces". 
- Klub Naše stranke će na sjednici glasati za Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH - rekao je Mioković tokom sjednice Komisije. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.