open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom PFBiH
Bošković vodio sjednicu, Marinković-Lepić potpisivala: Komisije popunjene, opozicija će se obratiti Ustavnom sudu
Zastupnički dom Parlamenta Federacije popunio je nedostajuće članove u radnim tijelima - komisijama i odborima. Zanimljivo je da je odluku u ponedjeljak, 22. januara u svojstvu predsjedavajuće ovog doma potpisala Mirjana Marinković-Lepić koja je u septembru prošle godine podnijela ostavku iz zdravstvenih razloga. Nju je na ovoj poziciji zamijenio HDZ-ov Mladen Bošković.
25.01.2024. u 15:41
get url
text

VEZANI TEKST - Mirjana je tu, ali kao da je nema: Marinković-Lepić zaključila bolovanje, ali ne želi voditi sjednicu

Bošković je, među ostalima, vodio i sjednicu u ponedjeljak, zbog čega je opozicija negodovala. 

- Imali smo tu odluku na sjednici Zastupničkog doma u ponedjeljak, 22. januara. Odluku potpisuje Marinković-Lepić jer je Mladen Bošković sve ove sjednice vodio nelegalno. Nije imao ovlaštenja onako kako predviđa član 42. Poslovnika i zbog toga ćemo u ponedjeljak podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Federacije - izjavio je za Faktor zastupnik Mahir Mešalić (DF). 

Podsjetimo, Mirsad Zaimović (SDA) najavio je prije par dana podnošenje apelacije Ustavnom sudu FBiH jer je predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić ovlastila za vođenje sjednice dopredsjedavajućeg Mladena Boškovića, a da to nije dogovorila i s drugom dopredsjedavajućom Edinom Gabelom, u skladu s Poslovnikom.

Prema usvojenoj odluci, kako je obljavljeno u Službenom listu FBiH, umjesto Faliksa Vidovića (HDZ) u Ustavnopravnu komisiju Zastupničkog doma imenovana je Dajana Frljić (HDZ), a umjesto Nezira Pivića (SDA) Hakija Bošnjaković (SDA).

VEZANI TEKST - Opozicija u FBiH podnosi apelaciju Ustavnom sudu, vlast opet radi po principu "nije po zakonu ali nama se žuri"

Na mjesto člana Zakonodavno-pravne komisije Damira Arnauta (NS) imenovan je Marko Cvitanović (NS), a umjesto Nezira Pivića Hakija Bošnjaković.

Razrješava se dužnosti člana Administrativne komisije Mirjana Plavčić (HDZ), a umjesto nje se imenuje Marko Saraf (HDZ). 

Umjesto Nezira Pivića u Komisiju za zaštitu ljudskih prava i sloboda za zamjenika predsjednika ove komisije imenuje se Hakija Bošnjaković.

Kada je u pitanju Komisija za izbor i imenovanje umjesto Antonija Sesara (HDZ) imenovan je Goran Opsenica (HDZ), a umjesto Feliksa Vidovića (HDZ) imenuje se Dajana Frljić (HDZ).

Lidija Bradara (HDZ) razrješava se dužnosti člana Komisije za jezična pitanja, a na njeno mjesto se imenuje Marijan marijanović (HDZ). 

Jasna Duraković (SDP) razrješava se dužnosti člana Komisije za jednakopravnost spolova, a umjesto nje bira se Fuad Abaspahić (SDP).

Adnan Delić (Narod i pravda, SPU BiH) razrješava se iz Komisije za lokalnu samoupravu, a na njegovo mjesto bira se Ajla Milišić- Pepić (Narod i pravda, SPU BiH).

Elmedin Konaković razrješava se dužnosti člana za pitanja mladih (Narod i pravda, SPU BiH), a umjesto njega bira se Amel Mekić (Narod i pravda, SPU BiH).

Mirjana Plavčić (HDZ) razrješava se dužnosti člana Odbora za ekonomsku i financijsku politiku, a na njeno mjesto imenuje se Marko Saraf (HDZ).

Razrješava se dužnosti člana Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Adnan Delić (Narod i pravda, SPU BiH), a bira se Ajla Milišić-Pepić (Narod i pravda, SPU BiH).

Lidija Bradara razrješava se dužnosti člana Odbora za promet i komunikacije, a bira se Marijan Marijanović. 

Umjesto Damira Arnauta u Odbor za promet i komunikacije izabran je Marko Cvitanović.

Razrješava se dužnosti člana Odbora za denacionalizaciju i privatizaciju Lidija Bradara, a bira se Marijan Marijanović.

Razrješava se dužnosti člana Odbora za pravdu i opću upravu Damir Arnaut, a bira se Marko Cvitanović.

Feliks Vidović razrješava se dužnosti člana Odbora za pravdu i opću upravu, a bira se Dajana Frljić.  Razrješava se dužnosti člana Odbora za pravdu i opću upravu Adnan Dećić, a bira se Ajla Milišić-Pepić.

Nijaz Hušić (SDA) razrješava se dužnosti člana Odbora za pravdu i opću upravu, a na njegovo mjesto je imenovana Bisenija Mušedinović (SDA). 

Umjesto Jasne Duraković i Elmedina Konakovića u Odbor za obrazovanje, znanost, kulturu i sport imenovani su Fuad Abaspahić i Amel Mekić.

VEZANI TEKST - Parlamentarna većina spornim zaključcima stvara preduvjete za izbor Vukoje u Ustavni sud?

Jasna Duraković razriješena je dužnosti predsjednce, a Nijaz Hušić zamjenika predsjednice Odbora za rad i socijalnu skrb, a za novog predsjednika i zamjenika izabrani su Fuad Abaspahić i Bisenija Mušedinović.

Razrješava se dužnosti predsjednika Odbora za zdravstvo Antonio Sesar, a imenuje se Goran Opsenica.

U Odbor za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, ekologiju i turizam umjesto Nijaza Hušića, bira se Bisenija Mušedinović.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.