open-navfaktor-logo
search
Resorni ministar
Bošnjak o najavi protesta komunalnih radnika: Povećanje plaće od 50 KM maksimum koja preduzeća mogu podnijeti
Povodom najave protesta Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u FBiH, Kantonalni odbor Sarajevo, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak izjavio je da Vlada KS i resorno ministarstvo kontinuirano čine sve da unaprijede uslove rada u komunalnoj privredi, saopćila Služba za protokol i press Kantona Sarajevo. 
26.02.2024. u 16:56
get url
text

VEZANI TEKST - Radnici komunalne privrede izlaze na proteste 29. februara ispred Vlade KS

Ministar je istakao da u potpunosti razumije zahtjeve radnika u komunalnoj privredi Kantona Sarajevo, dodavši da je u ovoj godini izdvojeno više od 40 miliona KM za komunalnu provredu, što se može smatrati rekordnim izdvajanjem do sada.

- Dosadašnja povećanja plaća radnicima u komunalnim preduzećima su za 2022. godinu iznosila 80 KM, dok je povećanje za 2023. godinu iznosilo dodatnih 100 KM uz obavezna poreska izdvajanja. Moj lični stav je da se radnicima u komunalnoj privredi u Kantonu Sarajevo trebaju povećati plaće, ne za 100 KM nego za 200 KM, samo u toj situaciji bi bile upitne isplate plata za novembar i decembar ove godine - rekao je ministar Bošnjak.

Dodao je da su u okviru pregovora na zahtjev koji se odnosi na povećanje od 100 KM za plaće radnika, ponudili povećanje od 50 KM, jer je to maksimum koji komunalna preduzeća mogu finansijski podnijeti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.