open-navfaktor-logo
search
Rukovodstvo FBiH
Bradara, Lendo i Stojanović od jutros zvanično (pot)predsjednici FBiH, završena primopredaja dužnosti
Jutros u devet sati izvršena je primopredaja dužnosti na pozicijama predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, potvrdio je za Faktor Milan Dunović, bivši potpredsjednik Federacije BiH.
07.03.2023. u 12:54
get url
text

- Sve troje novih, Lidija Bradara (predsjednica), Refik Lendo i Igor Stojanović (potpredsjednici) su preuzeli mandat. Ono što je Centralna izborna komisija BiH (CIK BIH) potvrdila, to je bilo sa jučerašnjim datumom pravosnažno. Novo rukovodstvo već sjedi u svojim kabinetima u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine - kazao nam je Dunović.

Smatra kako će članovi rukovodstva Federacije BiH naknadno dobiti certifikate od CIK-a BiH.

- Odluka o potvrđenju njihovih mandata je jučer stupila na snagu i oni su zapravo od jučer na novim dužnstima. Jutros u devet sva tri kabineta su izvršila primopredaju - rekao nam je Dunović.

On se osvrnuo na proces formiranja nove Vlade Federacije BiH. Naime postojeća Vlada FBiH usljed opstrukcija HDZ-a je u mandatu od 2015. godine, a na čijem čelu je premijer Fadil Novalić.

- Procedura je takva da oni ne moraju sjesti. Dovoljno je da predsjednica Federacije Lidija Bradara napiše na papiru prijedlog za Vladu FBiH i da im pošalje. Znači sjednice kao takve ne postoje. Oni ne moraju sjesti četiri godini. Bukvalno mogu prepiskom sve završavati.

Što se tiče razgovora, po svemu sudeći, dosadašnjim izjavama predstavnika SDP-a mislim da će pokušati formirati Vladu na način da se potpredsjednik Refik Lendo zaobiđe. Naravno, to ne mogu uraditi jer to nije u skladu sa Ustavom. Kada će doći momenat da shvate da moraju razgovarati, to je pitanje za njih - kazao je Dunović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.