open-navfaktor-logo
search
Stopirana izgradnja
Brinu li načelnika Mandića tužbe protiv Općine Centar teške više od 16 miliona maraka, šta o tome kaže Ajnadžić
Protiv sarajevske Općine Centar podignuta je još jedna tužba jer ne dozvoljava izgradnju zgrade u naselju Marijin Dvor, a zemljište je kupila privatna firma. Prvu tužba protiv Općine pokrenula je Centralna banka Bosne i Hercegovine, kojoj se također ne dozvoljava izgradnja zgrade na kupljenom zemljištu u parku Hastahana.
21.06.2023. u 07:43
get url
text
Marijin Dvor
Marijin Dvor

VEZANI TEKST - Centralna banka BiH tužila sarajevsku Općinu Centar

Vlasnik Palace Investmentsa tužio je Općinu Centar i traži odštetu od 11,5 miliona maraka! Razlog je blokada građevinske dozvole za izgradnju nebodera od 22 sprata na Marijinom Dvoru pored UNITIC-ovih nebodera u centru Sarajeva. Palace Investments je na tom prostoru nedavno napravio parking.

Centralna banka BiH je 2019. godine u parku Hastahana kupila zemljište za 4,7 miliona maraka od Općine Centar. Kupljena parcela je plaćena, ali ni do danas nije počela izgradnja poslovne zgrade jer to ne dozvoljava Srđan Mandić, načelnik Općine Centar.

Kada se sabere odštetni zahtjev firme Palace Investments od 11,5 miliona maraka i 4,7 miliona maraka koje je za zemljište u Hastahani platila Centralna banka BiH, to je više od 16 miliona maraka, bez zateznih kamata. Ovogodišnji budžet Općine Centar iznosi više od 70 miliona maraka.

Međutim, načelnik Srđan Mandić ne osvrće se na tužbe i ne razmišlja koliko će se iz budžeta otkinuti za tužbe, a to su novci poreznih obveznika ove općine. Namjerava li načelnik Mandić dugove ostaviti nekom drugom načelniku i da li se brine o ogromnoj šteti koje mogu biti posljedica ovih tužbi, ne zna se! Mandić ne odgovara na naša pitanja koja mu postavljamo mjesecima, a isto smo ponovili i u aprilu ove godine i opet nismo dobili odgovor.

Skupština Kantona Sarajevo je početkom 2020. godine prodala dio zemljišta na kojem je planirana izgradnja nebodera. Prema regulacionim planovima i odlukama Općine Centar, predloženo je da na navedenom prostoru budu dva tornja sa po 22 sprata, od kojih bi jedan bio onaj Palace Investmentsa.

Općina Centar je, za vrijeme načelnika Nedžada Ajnadžića, dala urbanističku saglasnost. Međutim, dolaskom nove općinske administracije sa Srđanom Mandićem na čelu obustavljen je proces izdavanja građevinske dozvole. Evo šta o tome misli bivši načelnik Ajnadžić.

- Nije Općina Centar Mandićeva prćija. Općina je država i sve što se uradilo oko ova dva slučaja prošlo je zakonom utvrđene procedure. Mislim da će Centralna banka BiH kao vlasnik zemljišta u parku Hastahana dobiti sudski spor, a to će biti veresija za Općinu Centar, a gotovina za Centralnu banku, koja traži odštetu od 15 miliona maraka. I izgradnja nebodera na Marijinom Dvoru prošla je iste zakonske procedure sa Palace Investmentsom i Općinom Centar, a vlasnik ove firme je bio Amerikanac. Što se mene tiče, stojim iza svih investicija i ugovora koji su zakonito napravljeni - pojašnjava Ajnadžić.

Šteta je mnogo veća nego što se misli, dodaje naš sagovornik.

- Ovim Mandićevim štetnim odlukama svim ozbiljnim investitorima u gradu Sarajevu šaljemo poruku o nesigurnom trgovanju, nesigrnoj izgradnji i nesigurnog kupovanja prostora za investicije. Volio bih da mi Mandić pokaže bar jedan projekat koji je napravio za tri godine svog mandata izuzev što je istraživao je li bivša vlast u Općini Centar šta krala - ističe Ajnadžić.

To je onemogućilo gradnju zgrade, a kompanija Palace Investments tražila je uporno da joj se izda građevinska dozvola prema regulacionom planu koji je usvojen u Općinskom vijeću Centar i koji je objavljen u Službenom listu. Međutim, Mandić je sve zaustavio.

- Za izgradnju nebodera od 22 sprata provedene su sve potrebne zakonske procedure. Dakle, Ministarstvo prostornog uređenja i Ministarstvo saobraćaja u Vladi KS, odobrenje gradonačelnika Sarajeva, Zavoda za planiranje i tek onda je dobio moju saglasnost kao načelnika Općine Centar. Ovo nije jedini neboder koji je prošao zakonsku proceduru, istu proceduru je prošlo još nekoliko nebodera koji bi se trebali graditi do ovog na Marijinom Dvoru. Pored dozvole za izgradnju nebodera Palace Investmentsa zakonsku dozvolu za izgradnju dobio je mnogo ranije još jedan investitor koji bi također gradio neboder od 22 sprata pored Unisovih nebodera "Mome i Uzeira". Dozvolu za izgradnju ima i kula od 22 sprata uz hotel Holiday - ističe Ajnadžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.