open-navfaktor-logo
search
Rasprava o našoj zemlji
Britanski parlament o BiH: Opasna dešavanja u državi gdje je počinjen genocid, Dodikovo ponašanje nije prihvatljivo
Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly kazao je kako nedavni politički događaji u Bosni i Hercegovini značajno zabrinjavaju Vladu Velike Britanije. Kazao je to u britanskom parlamentu gdje je danas održana rasprava o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH.
09.11.2021. u 15:06
get url
text

- Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prijeti da će povući Republiku Srpsku iz državnih institucija. Visoki predstavnik to je nazvao "de facto secesijom". Ovo je opasna namjera da se odvrati od neuspjeha da se podignu standardi življenja i borba sa korupcijom. To je neprihvatljivo - istakao je.

On je dodao da Britanija potpuno podržava teritorijalni integitet i suverenitet Bosne i Hercegovine poslije razornih konflikata '90-ih godina, odgovarajući na pitanja britanskih parlamentaraca u vezi sa stanjem u BiH te na pitanja šta će Britanija uraditi da spriječi nove konflikte u BiH. 

- Regija je živjela u miru 26 godina u političkom sistemu koji je trebao biti iskorišten za progres i razvoj za građane, ali su ga eksploatirali političari da izgrade i zadrže vlastite poticije. Prepoznali smo važnu ulogu EUFOR-a koju on ima u održavanju mira i stabilnosti i pozdravljamo obnavljanje njihovog mandata, koji je važan u borbi protiv glavnih aktera koji žele vidjeti nestabilnost na vratima Evrope - istakao je.

Cleverly kazao kako su naporno radili u Vijeću sigurnosti da osiguraju da se mandat EUFOR-a nastavi još 12 mjeseci.

- Mi nastavljamo svoju aktivnu ulogu. Visoki predstavnik će posjetiti Veliku Britaniju u decembru. Sa njim smo u bliskom kontaktu kako bismo osigurali saradnju i dajemo mu podrsku, uljučujući i to da iskoristi svoje ovlasti ako situacija tako bude zahtijevala. Međunarodna zajednica također ima kolektivnu odgovornost da osigura da ne bude povratka konflikata '90-ih godina. Zajedno sa međunarodnim partnerima osigurat ćemo da su pozicija i rad visokog predstavnika osigurani i nastavit ćemo podsticati Rusiju da se vrati produktivnom angažmanu u implementaciji mira - kazao je, između ostalog, britanski ministar vanjskih poslova.

On je rekao i to "da se zajedno sa međunarodnim partnerima hvatamo u koštac sa postupcima nekih političara u BiH, uključujući i prijetnje da će se oformiti vojska RS-a kao i to da će se povući iz državnih institucija".

- Velika Britanija je posvećena da pomogne ljudima u BiH da izgrade mir i bolju budućnost u stabilnoj i prosperitivnoj državi sa jakim institucijama – istakao je Cleverly.

Anthony Mangnall, zastupnik u britanskom Parlamentu, rekao je kako su oni skoro 30 godina uključeni u dešavanja na Balkanu, odnosno u BiH. 

- Prema riječima Christiana Schmidta, visokog prestavnika u BiH, koji je podnio izvještaj Vijeću sigurnosti prošle sedmice, BiH se suočava sa najvećom egzistencionalnom prijetnjom u postratnom periodu. Izgledi za dalje sukobe i podjele su veoma stvarni i ignorisanje i umanjivanje značaja državnih poslova moglo bi imati paralizirajući utjecaj za regiju i šire - kazao je Mangnall, te dodao kako su to "opasne situacije u državi u kojoj počinjeni etničko čišćenje i genocid '90-ih godina".

On je upitao ministra vanjskih poslova da li je vladina politika i dalje to da je prekrajanje granica na Balkanu završeno '90-ih godina i da neće prihvatiti nikakav secesionistički avanturizam?

- Vrijeme kada su prekrajane granice u ovoj regiji je iza nas. Vidjeli smo razarajući konflikt '90-ih, i niko ne bi trebao tražiti ili biti voljan da se vrati u to vrijeme - rekao je Cleverly.

- Ovdje je ključna institucija visoki predstavnik Christian Schmidt i mi ćemo nastaviti da lobiramo i podržavamo njegov rad. Mnogi od nas smo vidjeli koji užas je donio konflikt u ovoj regiji i moramo raditi zajedno sa međunarodnim partnerima da učinimo sve što možemo da spriječimo da se to ponovo dogodi - kazao je, između ostalog, Cleverly.

- Zajedno sa međunarodnim partnerima radit ćemo na tome da osiguramo da Republika Srpska razumije da njihovo ponašanje nije prihvatljivo i da će biti posljedica ukoliko s tim nastave - istakao je ministar.

U raspravi o stanju u BiH je učestvovalo petnaestak zastupnika te je većina njih istaknula da se radi o državi gdje je počinjen genocid, a gdje se ta sudski pravosnažno utvrđena činjenica negira. Jedna zastupnica je istaknula kako je upoznata s tim da se genocid nad Bošnjacima u BiH negira te da takvo što uče i djeca u pojedinim školama. 

- Bila sam prije nekoliko sedmica u BiH i šokirana sam time da djeca u nekim sredinama uče u školama da genocida nije bilo - kazala je, između ostalog. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.