open-navfaktor-logo
search
Pružiti im priliku da rade
Brojne inicijative zastupnika Skupštine KS, zatraženo hitno zapošljavanje ljekara s biroa
Zastupnica Skupštine Kantona Sarajevo Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović (SBiH) danas je na sjednici uputila inicijativu kantonalnom ministru zdravstva Harisu Vraniću da se prilikom dodjele specijalizacija vodi računa o deficitarnom kadru, a to su neuropedijatri i dječiji fizijatri.
30.05.2023. u 14:34
get url
text

- U KS rade trenutno četiri neuropedijatra i samo jedan dječiji fizijatar. Ove subspecijalizacije moraju se odobriti kao prioritet, jer se djeca ne mogu liječiti zbog nedostatka ljekara – upozorila je.

Podsjetila je da je u Budžetu KS planirano raspisivanje 75 specijalizacija, a to do danas nije realizirano. S obzirom na to da veliki broj ljekara ima uvjete za specijalizaciju, a velika je potreba za deficitarnim specijalizacijama na svim nivoima zdravstvene zaštite, smatra da je neophodno raspisati konkurs za specijalizaciju.

Inicijativu o prijemu specijalizanata zatražila je i zastupnica Belma Kapo (SDP BiH), ali i da Ministarstvo zdravstva pokrene izmjenu pravilnika kojim bi vratili sekundarce u bolničkim ustanovama, čime bi se smanjio pritisak na bolnice.

Od Vlade KS je zatražila da kroz programe zapošljavanje hitno zaposle sve ljekare koje čekaju na posao, jer kako je obrazložila, studij medicine traje šest godina, uz puno odricanja i finansijskih izdvajanja. Požrtvovanost studenata, roditelja, države, ne može rezultirati čekanjem na birou, i u konačnici, odlaskom iz države koja ih je školovala.

- Ni kanton ni država ne smije sebi dopustiti da bilo koji ljekar napusti ovu državu zato što mu nije pružena prilika za rad - poručila je Kapo.

Zastupnička pitanja na sjednici odnosila su se i na opću i sigurnost građana u saobraćaju, hitnim mjerama koje je Vlada nedavno usvojila nakon saobraćajne nesreće u kojoj je smrtno stradala doktorica Azra Spahić, te kako stati ukraj neodgovornim vozačima.

Premijer KS Nihad Uk smatra da mjere koje je Vlada KS donijela, kao što je smanjenje brzine, "možda nisu najbolje iskomunicirane", možda neće biti učinkovite i neće spriječiti 'divljake i kabadahije' , ali da su i druge mjere već planirane. Vlada KS je planirala ove godine da se razmotre i realizuju obavezujuće regulative Evropske unije, a praksa i rezultati te prakse iz EU ukazuju na to da se na taj način mogu smanjiti nesreće u saobraćaju.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica je izvijestio zastupnike Skupštine KS da je jutros održan sastanak predstavnika svih resora i koordinatora MUP-a KS sa predstavnicima sudova. Zaključeno je da će MUP KS nastaviti s oduzimanjem putničkih motornih vozila, te očekuje da prekršajno odjeljenje Općinskog suda u Sarajevu na adekvatan način odgovori.

- Zaključak je i izvršenje novčanih kazni. Veliki broj ljudi imamo koji ne plaćaju novčane kazne, a mi nemamo pravilnik kojim se reguliše da neko bude uhapšen ukoliko se ne izvrši novčana kazna – rekao je Katica te apelovao na Ministarstvo pravde i Vladu FBiH da što prije donese provedbeni propis.

U toku je pauza nakon koje bi zastupnici trebali razmatrati, pored ostalog, i Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o zaštiti planinskih izvorišta vode za piće sarajevskog vodovodnog sistema i dijela otvorenog toka rijeke Mošćanice, kao i Prijedlog deklaracije za očuvanje zona sanitarne zaštite i kvaliteta vode za piće izvorišta "Sarajevsko polje", te Prijedlog odluke o usvajanju Programa uređenja građevinskog zemljišta i realizacije kapitalnih investicija za 2023. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.