open-navfaktor-logo
search
Kakva će biti reakcija
Brutalni Dodikov udar na BiH traži jednako brutalan odgovor Zapada, u suprotnom su njegovi saučesnici
Brutalan udar na državu Bosnu i Hercegovinu zahtijeva jednako brutalan odgovor i reakciju međunarodnodne zajednice predvođe Sjedinjenim Američkim Državama, Ureda visokog predstavnika (OHR) i Evropske unije.
10.07.2023. u 14:29
get url
text

VEZANI TEKST - Dodikov ukaz objavljen u Službenom glasniku RS-a, novi direktor potpisao odluke

Sve ispod toga bilo bi saučesništvo, s predumišljajem ili ne, nije ni bitno, u nastojanjima da se razbije BiH. Posljednjim antidržavnim odlukama Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, a pod palicom predsjednika RS-a Milorada Dodika, suspendovan je Ustav BiH u ovom dijelu države.

Kakvu reakciju možemo očekivati od Zapada? Sličnu onoj iz 1992. kada je bila neutralan i nezainteresovan u vrijeme agresije na jednu evropsku članicu Ujedinjenih nacija ili će se Dodiku i njegovim secesionističkim planovima koji su se konkretizovali u državni udar odgovoriti dovoljno snažno da se slična situacija više nikad ne ponovi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prošle sedmice kazao kako će "situacija poslije 12. i 13. jula u BiH biti mnogo ozbiljnija, mnogo teža". Zato što će Dodik konačno biti prizemljen ili što će Banja Luka nastaviti razbijati državu uz "zabrinutost i razočarenje" Zapada, možemo zasad tek nagađati.

VEZANI TEKST - Escobar o Dodikovim potezima: Bit će posljedica, na raspolaganju imamo i sankcije

Državni zastupnik Jasmin Emrić (Narodni evropski savez) očekuje pravovremenu i adekvatnu reakciju Tužilaštva BiH i OHR-a.

- Tužilaštvo BiH ima prostora za djelovanje, pogotovo nakon posljednjih izmjena Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt jer postoje jasni elementi krivičnog djela u secesionističkim potezima Dodika.

S druge strane, Schmidt mora u potpunosti iskoristiti bonske ovlasti - izjavio je za Faktor Emrić, jedan od učesnika ovogodišnjeg Marša mira kojim se odaje počast hiljadama ubijenih u genocidu u Srebrenici u ljeto 1995. godine

VEZANI TEKST - Vučić: Situacija u BiH će biti mnogo ozbiljnija i teža nakon 12. jula

Midhat Čaušević, zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, smatra da je međunarodna zajednica sama sebe dovela u situaciju da zbog nepravovremenih reakcija na atake na državu BiH gubi svoj legitimitet i suštinu egzistiranja u BiH.

- U slučaju da nakon svega međunarodna zajednica ne reaguje na dosad najbrutalniji udar na ustavnopravni poredak u BiH, samim tim će zasigurno izgubiti smisao daljeg postojanja, prije svega mislim na OHR. Ovo je klasično razračunavanje između OHR-a koji ima obavezu da štiti državnost BiH i Dodika koji kao niko do sada ima antidržavne namjere i ciljeve - kazao je Čaušević za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.