open-navfaktor-logo
search
Sastanak s borcima
Bukvarević: Usaglašena odluka o raspodjeli devet miliona KM za boračke kategorije
Dio sredstava ide za demobilisane borce, maloljetne dobrovoljce, roditelje poginulih boraca, ratne vojne invalide
16.11.2018. u 15:08
get url
text

Na današnjem sastanku u Sarajevu federalnog ministra Salke Bukvarevića s predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja usaglašen je tekst Odluke o stanju programa utroška sredstava, sa kriterijima raspodjele, Transfer za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica za 2018. godinu. Kako za Faktor pojašnjava Bukvarević, riječ je planiranju raspodjele devet miliona KM odobrenih za rješavanje statusnih pitanja pripadnika boračkih kategorija koji se nalaze u stanju potrebe.

Obuhvaćeni su branioci koji nemaju drugih prihoda

- Sredstva su obezbjeđena putem ušteda u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i bit će raspoređena na ratne vojne invalide 100 posto prve grupe, za njih 508. Planirano je da im se isplati po 2.000 KM za tuđu njegu i pomoć. Predviđeno je da se za demobilisane borce i bračne partnere umrlih demobilisanih boraca, koji su bez drugih primanja, obezbjede određena sredstva. Također, ratnim vojnim invalidima od 20 do 50 posto. Zatim, maloljetnim dobrovoljcima koji su ovom Odlukom obuhvaćeni za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju. Radi se o onima koji nisu završili osnovno ili srednje obrazovanje - govori Bukvarević.

Dodaje kako su Odlukom predviđene i ostale kategorije, poput djece bez oba roditelja.

- Jednom riječju, obuhvaćeni su branioci koji nemaju drugih prihoda, poput plaća, penzija. A ta sredstva će biti raspoređena na ukupan broj pristiglih aplikacija i ide se po prijedlogu koji je bio i u Uredbi o osnovnom osiguranju, da za svaki mjesec proveden u oružanim snagama to bude 4,5 KM i da imamo isplatni koeficijent koji će regulisati ukupnu visinu u skladu sa brojem prijavljenih aplikanata - rekao nam je Bukvarević.

Raspisivanje poziva najkasnije do 1. decembra

Kaže da Odluka ide na Vladu FBiH.

- Ja ću učiniti sve da se ova odluka nađe na Vladi FBiH već na narednoj sjednici. Kada Federalna vlada usvoji odluku o raspodjeli sredstava, bit će vrlo brzo raspisan javni poziv, najkasnije do 1. decembra kako bi 15 dana pripadnici oružanih snaga imali pravo, mogućnost, ili članovi njihovih porodica, da prikupe papirologiju - rekao je Bukvarević.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.