open-navfaktor-logo
search
Službena zabilješka
Čamparina saradnica "propjevala" u FUP-u: Kako nastaju anonimne krivične prijave
Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara tvorac je anonimnih prijava protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigirnosne agencije Bosne i Hercegovine, i Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH, koje su, nakon podnošenja, objavljene na Radio-televiziji Republike Srpke sa prijemnim pečatom Tužilaštva BiH.
20.10.2020. u 14:17
get url
text

Ovu tvrdnju objavio je portal Istraga, a nakon što je prije oko mjesec u medije dospjela informacija o anonimnim prijavama, a potom i o tome da iza svega navodno stoji ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara te njegove saradnice. 

U sve je, navodi Istraga, bila uključena Čamparina savjetnica Mirela Bubalo, koja je kompletnu odgovornost pokušala prebaciti na svoju dugogodišnju prijateljicu Aminu Ohranović. Upravo je Ohranović odlučila sve ispričati istražiteljima Federalne uprave policije. 

- Mislim da sam ja dana 27.8.2020. godine oko 00.30 sati imala poziv od prijateljice Mirele Bubalo, kao i poruku da se javim jer joj nešto trebam. Pitala me da isprintam nešto i zapakujem kod sebe na poslu. Ja sam joj rekla da ne mogu jer imam obaveza - kazala je na početku svog iskaza federalnim policajcima Amina Ohranović.

Istog dana, oko podne Mirela Bubalo je došla u stan svoje prijateljice i rekla joj da ima neke koverte koje treba predati u Poštu.

- Te koverte Mirela je nosila u svojoj torbi i izvadila ih je kod mene u stanu. Vidjela sam da ima više koverata formata A4, koje su bile zalijepljene,  zapakovane i na njima su ručno napisane adrese nekih institucija i to Tužilaštvo, SIPA, a ostalo nisam vidjela. Rekla mi je da nju prate te da nije pametno da nju vide da predaje neke koverte u Poštu, te me je zamolila da ja predam u Poštu na Trgu solidarnosti - ispričala je Ohranović, te potvrdila da joj je novac za poštarinu dala Mirela Bubalo.

 

Zbog sličnosti u izgledu Mirele Bubalo i Amine Ohranović, federalni ministar unutrašnjih poslova, kao tvorac anonimnih prijava, kako tvrdi Istraga, računao je da će na taj način ostati skriven. No, rukom napisane adrese i pošta s koje su njegove saradnice poslale prijave odale su "tajnu operaciju". Istraga je, podsjećamo, objavila da iza podnošenja prijava stoji upravo savjetnica ministra Čampare Mirela Bubalo što je ona "oštro demantirala". No, fotografije iz Pošte su preokrenule situaciju.

 

- Dana 11.9. oko 21.30 me nazvao brat i pitao da li sam normalna i rekao mi da će mi poslati link iz Oslobođenja i tada sam vidjela snimke iz Pošte i shvatila sam o čemu je riječ. Tada sam bratu rekla da nije tako kako izgleda i objasnila mu sve - kazala je istražiteljima Amina Ohranović, novinarka portala Pressmedia koji je osnovala porodica Mirele Bubalo, savjetnice federalnog ministra unutrašnjih poslova.

Nakon što je priča dospjela u javnost, Aminu Ohranović su zajedno tješili Aljoša Čampara i Mirela Bubalo. Istraga je, podsjećamo, objavila da su kompletnu odgovornost ministar i njegova savjetnica pokušali prebaciti na prijateljicu Ohranović.

- Pozvala sam Mirelu i pitala zašto se ovo dovodi u vezu sa mnom, a ona je rekla da je to super jer sam ja na taj način amnestirana jer je "njima" u interesu da to bude Mirela Bubalo. Ja sam tu nevažna. Nakon toga zvao me Aljoša Čampara na moj telefon i rekao mi da se ne sekiram jer meni ovaj tekst ide u prilog - izjavila je Amina Ohranović.

Ona je istražiteljima detaljno ispričala kako je od jula ove godine, kada je registrovan portal Pressmedia, pisala za njega, te da se, u društvu Mirele Bubalo, viđala i sa ministrom Čamparom.

- On je lično pohvalio moj tekst za neki kafić i rekao mi da lijepo pišem - kazala je svjedokinja.

Ovaj iskaz je, prema informacijama Istrage, Amina Ohranović dala i u Tužlaštvu Kantona Sarajevo, ali je, kako bi spriječio daljnju istragu, cjelokupan predmet izuzeo državni tužilac Oleg Čavka koji je "formirao predmet" po naredbi glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.

Kako podsjeća Istraga, Aljoša Čampara je sa svojim saradnicama napisao anonimne krivične prijave protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića koje su 27. augusta proslijeđene na sedam adresa. Jedna od adresa na koju su upućene anonimne prijave je bilo Tužilaštvo BiH. Nakon toga, Radio-televizija Republike Srpske je 10. septembra "ekskluzivno" objavila prijave koje je pisao ministar Čamopara. Na dokumentu je bio vidljiv prijemni pečat Tužilaštva BiH, što dokazuje da je iz te institucije, u kojoj radi Aljošin brat Dubravko Čampara, RTRS dobio prijavu.

Nakon objave "dokumenta", Tužilaštvo je saopćilo da je "formiralo novi predmet protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH". Istraga je dan kasnije objavila da iza svega stoji federalni ministar unutrašnjih poslova sa svojim saradnicama, te da je prijavu poslala savjetnica Mirela Bubalo. Ona je, potom, negirala da ima bilo kakve veze sa ovim slučajem. No, Amina Ohranović je na saslušanju u FUP-u sve razjasnila.

Diskreditacija putem anonimnih prijava posljednjih je mjeseci intenzivirana. Prva anonimna prijava podnesena je protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca. Tužilaštvo BiH je "formiralo predmet", a Aljoša Čampara i njemu bliski mediji su počeli svakodnevno izvještavati o tome.

Nakon toga je podnesen niz anonimnih prijava protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. I protiv njega je "formirano više predmeta" u Tužilaštvu BiH. Uslijedile su, potom, anonimne prijave protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića. Tužilaštvo BiH je opet "formiralo predmet" i o tome izvijestilo javnost.  

Anonimna prijava je podnesena i protiv supruga članice CIK-a Vanje Bjelica-Prutina. Prijavljen je da kao službenik SIPA-e "uznemirava kolegice srpske nacionalosti". Istraga je u toku. I na kraju, nakon što je firma koja je u vlasništvu biznismena Muje Selimovića dobila poslove štampanja listića za predstojeće izbore, protiv njega je podnesena "anonimna prijava" Tužilaštvu BiH. O tome je, naravno, prvi izvijestio portal Pressmedia.ba kojim upravlja federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara. Dan nakon "saznanja" Pressmedie, stigla je potvrda i od Gordane Tadić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.