open-navfaktor-logo
search
Konfuzni odgovor
Čavalić: Minimalna plaća od 1.000 KM u Federaciji BiH mogla bi biti u drugoj polovini 2024. godine
Od povećanja minimalne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine na 1.000 maraka od 1. januara neće biti ništa, tvrdi zastupnik u Federalnom parlamentu Admir Čavalić.
15.11.2023. u 20:33
get url
text

VEZANI TEKST - Mijatović opet obećava: Do 1. januara će biti usvojeni zakoni koji će omogućiti da minimalna plaća bude 1.000 KM

Hoće li biti minimalna plaća od 1.000 maraka od 1. januara 2024. godine, zastupnik Čavalić je postavio pitanje ministru finansija Toni Kraljeviću.

- Samo Ministarstvo finansija može dati odgovor na ovo pitanje i ni jedno drugo ministarstvo u Vladi FBiH, pa čak ni premijer Nermin Nikšić. Iz Ministarstva finansija dobio sam vrlo konfuzan birokratski odgovor. Mogli su jednostavno napisati hoće li biti od 1. januara minimalna plaća 1.000 maraka, ili neće. Po drugom tumačenju kako sam shavatio ovaj odgovor iz Ministarstva finansija da se minimalna plaća od 1.000 maraka teoretski može odrediti. Dakle, teoretska osnova za povećanje minimalne plaće postoji, ali vjerovatno do toga neće doći 1. januara 2024. godine – tvrdi Čavalić.

U odgovoru Ministarstva finansija se ne spominju ni fiskalni zakoni koji se moraju usvojiti prije nego se odredi minimalna plaća od 1.000 maraka.

- Svi znamo da treba i nekoliko mjeseci da se usvoje potrebni fiskalni zakoni. Prije svega dva zakona o doprinosima i porezu na dohodak. Potrebne zakone još nisu razmatrali ni u Vladi FBiH, pa nisu stigli ni u parlamentarnu proceduru. Kada zakoni stignu iz Vlade to će razmatrati oba doma Parlamenta FBiH, pa poslije usvajanja zakoni se trebaju objaviti u Službenim novinama, a zatim da Porezna uprava FBiH prilagodi svoje sisteme novom načinu ubiranja poreza. Moja procjena je da bi se sve ovo moglo okončati o zakonskom određivanju minimalne plaće od 1.000 maraka oko 1. jula 2024. godine – smatra Čavalić.

Evo odgovora koji je dobio zastupnik Admir Čavalić iz Ministarstva finansija Vlade FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.