open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Čavalić o sutrašnjoj sjednici: Radi se vrlo skriveno od očiju javnosti što nije dobro u kontekstu planiranja budžeta
Zastupnik u Parlamentu Federacije Admir Čavalić (SBiH) izjavio je za Faktor da će se dnevnom redu sutrašnje sjednice naći Prijedlog budžeta kao i imenovanje Dragana Miokovića (NS) za novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma.  
23.01.2024. u 20:43
get url
text

VEZANI TEKST - Parlamentarna većina spornim zaključcima stvara preduvjete za izbor Vukoje u Ustavni sud

- Ne očekujem sutra imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda, ali ovo pitanje će se svakako uskoro naći pred nama budući da su prekršeni Ustav, Poslovnik i zakon po pitanju popune radnih tijela.

Vidjet ćemo šta donosi novi dan. Očekujem i neka nova iznenađenja- kazao je Čavalić.

Komentirajući predloženi budžet, Čavalić kaže da se fiksalni zakoni samo spominju "tako da ne očekujem njihovo usvajanje ove godine".

 Dodaje da se najveći dio odnosi na ranije preuzeze obaveze prije svega po osnovu PIO-a.

- Međutim, najveća kritika je totalno narušavanje budžetskog principa transparentnosti. Mi smo budžet dobili zvanično sinoć u 22:57, a o njemu ćemo raspravljati u srijedu. Nije to dobar način- smatra Čavalić.

 Samtra da se sve radi "vrlo skriveno od očiju javnosti što nije dobro u kontekstu planiranja budžeta".

- Tako se nastavlja loša tradicija dostavljanja budžeta, a kojom se direktno narušava budžetski princip transparentnosti kako bi građani, privrednici, porezni obveznici mogli imati priliku učešća u budžetskoj raspravi. Volio bih da se zaustavi ta praksa- zaključio je Čavalić.

Podsjetimo, zaključcima koje je predložila parlamentarna većina 22. januara na sjednici Zastupničkog doma, izmijenjena su neka od dosadašnjih pravila vezanih za funkcionisanje parlamentarnih radnih tijela, komisija i odbora.

Obrazloženje je da će na taj način biti otklonjena blokada u radu pojedinih ovih tijela, izazvana nedolaskom članova iz redova opozicije na njihove sjednice, što posredno blokira i rad Parlamenta budući da zakone i druge akte treba da razmotre prethodno ova tijela prije nego što dođu na dnevni red Doma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.